Hvad er dit behov for bredbånd?

Hellere for hurtigt end for langsomt. Sådan tænker du måske, når du skal vælge bredbåndsforbindelse. For det er drønirriterende at vente på en langsom internetforbindelse.

Men måske har du slet ikke behov for en downloadhastighed på 100 Mbit/s. Læs her, hvilke typer forbrug de forskellige hastigheder egner sig til.

Hvad er download og upload?

 • Download: Angiver hastigheden for at downloade filer, film m.m. fra nettet. Downloadhastigheden angiver altså, hvor hurtigt du kan hente information fra nettet ned på din computer.
 • Upload: Angiver hastigheden for at uploade billeder, videoklip m.m. til nettet. Uploadhastigheden angiver altså, hvor hurtigt du kan sende information fra din egen computer til en server, som du er forbundet til via internettet.

De fleste bredbåndsforbindelser har forskellig hastighed for download og upload. Typisk henter du nemlig langt mere ned fra nettet, end du lægger op, og du har derfor behov for en højere hastighed for download end upload.

Hvilken downloadhastighed passer til dit netforbrug?

4 Mbit/s 

Med en hastighed på 4 Mbit/s kan du læse nyheder og tjekke mail uden problemer, men du kan opleve, at forbindelsen hakker, hvis du fx vil se YouTube-videoer, streame musik eller downloade store filer. 4 Mbit/s er også for lidt, hvis forbindelsen skal bruges af flere computere eller mobile enheder samtidig.

10 Mbit/s 

10 Mbit/s kan fint dække dit behov for at surfe, streame musik og se tv på fx dr.dk. Du vil stadig opleve en god hastighed, selvom der er 2 computere eller mobile enheder på nettet på samme tid. Hvis I har 3-5 enheder i husstanden, der ofte skal bruge nettet samtidig til tunge opgaver som videoer eller Skype, bør du overveje en højere hastighed.

30 Mbit/s 

30 Mbit/s giver dig en hurtig internetforbindelse til streaming, download af filer osv., selv når der er 5-6 enheder på nettet samtidig. Hvis der kun er en enkelt computer i husstanden, der skal bruge nettet, vil du typisk kunne klare dig med 10 Mbit/s.

50 Mbit/s 

Du har behov for en hastighed på 50 Mbit/s og derover, hvis I er flere i husstanden, der gerne vil bruge nettet til "tunge" opgaver samtidig. Fx hvis I ofte downloader store filer og ser net-tv i den højeste kvalitet. Desuden kan en lynhurtig internetforbindelse være en måde at fremtidssikre sig på.

100 Mbit/s 

100 Mbit/s er langt mere, end de fleste husstande har brug for i dag. Du kan se tv på nettet i meget høj kvalitet og hurtigt hente store filer, men det kan du også med en lavere hastighed.

Hvilke bredbåndsforbindelser kan du få i dit område?

Praktisk taget alle danskere kan i dag få en bredbåndsforbindelse af acceptabel eller endda rigtig god kvalitet. Men der er forskel på, hvor høj hastighed du kan vælge imellem afhængigt af, hvor du bor. Som udgangspunkt kan du som beboer i eller nær de større byer vælge mellem flere forskellige udbydere og forbindelseshastigheder, end hvis du bor langt ude på landet. 

Det kan betale sig at undersøge mulighederne for en mobil bredbåndsrouter, der fungerer som normale routere, som dine enheder kan tilkoble sig til via WiFi. Forskellen er at en mobil bredbåndsrouter har adgang til nettet gennem mobilnettet i stedet for via kabler. Det eneste du behøver er strøm til den mobile bredbåndsrouter. Det er oplagt til sommerhuset eller steder med dårligt kabeldækning. Du kan selvfølgelig også bruge mobilen som hotspot (deling er netadgang). Mobilen har man selvfølgelig med sig, så hvis man ikke er til stede vil der ikke være netadgang.  

Hvad koster bredbånd?

Der findes en række oversigtssider over priser og hastighed. Alle disse sider er kommercielle og tjener penge på at henvise dig til en udbyder af bredbånd. Det vil sige, når du klikker videre fra deres hjemmeside og du ender med at købe et produkt hos Telenor, TDC eller andre udbydere, får hjemmesideejeren penge som tak for at de har givet dem en kunde.

Derfor kan du ikke være sikker på, at du bliver henvist til det bedste udvalg for dig. Der er risiko for at siden henviser til det produkt, de tjener flest penge på.

Staten har lavet en tilsvarende tjeneste, som ikke er baseret på kommercielle interesser. Denne side anbefaler vi, du bruger til at tjekke priser og hastighed på dit bredbånd. Siden har også et kort over landet med hvilke muligheder der er tilgængelige.

Statens side vedligeholdes af Energistyrelsen og hedder tjekditnet.dk.

De andre sider hedder ofte en kombination af ”billigt”, ”bredbånd”, ”guide” – ofte med bindestreger og domæner der ikke slutter på .dk.

For en god ordens skyld skal vi understrege, at Videncentret Bolius ikke er affilieret med udbydere af bredbånd. Videncentret Bolius tjener ingen penge på at henvise dig til et givent produkt. Derfor har vi heller ikke links til udbydere.  

Oprettelse er ofte gratis og inkluderer typisk en trådløs router. Bindingsperioden er maksimalt 6 måneder, og flere udbydere opererer helt uden bindingsperiode. En forbindelse på 50 Mbit download koster omkring mellem 200 og 300 kr kr., mens 100 Mbit koster ca. 100 kr. mere om måneden (priser fra januar 2019).  Upload hastigheden kan variere meget. Sørg for at den ikke ligger lavere end dit behov.

Skal jeg vælge trådløst net?

Med ADSL, kabelbaseret net og fibernet kan du selv vælge, om dit eget netværk skal være kablet eller trådløst. Hvis du skal på nettet med andet end din computer, fx med en tablet som iPad, en smartphone, eller dit fjernsyn, er det en fordel med trådløst netværk, der spreder internetforbindelsen til hele hjemmet uden kabler. De eneste ulemper ved trådløst netværk - som dog ikke er grund til at fravælge det, er, at forbindelsens hastighed falder i forhold til, hvor langt du er fra den trådløse router. Forbindelsen er mindre stabil end et kablet netværk, selvom de helt nye routere giver kablerne kamp til stregen.

Det vil sige, at hvis du har en 50Mbit internetforbindelse, er hastigheden omkring 50Mbit lige ved den trådløse router, men hastigheden falder, jo længere du bevæger dig væk fra den. Det er ikke muligt at opgøre, hvor meget hastigheden falder, da faktorer som vægge, døre, og møbler spiller ind, samt at andet elektronik opererer på samme frekvens. Hvis du kommer for langt væk fra signalet, kan du helt miste forbindelsen. Jo ældre dit udstyr er, jo større udfordringer du vil opleve. Ved helt nye routere af høj kvalitet er det reelt ikke længere et problem.

Hvis dit hjem er meget stort eller består af flere etager, kan det blive nødvendigt meden trådløs extender, der udvider netværkets rækkevidde. Man kan også vælge en såkaldt ”Powerline Adapter”, der sender data igennem boligen via boligens størmkabler. De fleste boliger på omkring 120 m2. vil dog være nogenlunde dækket af en trådløs router, hvis den er placeret midt i hjemmet. Hvis du tilføjer en trådløs extender bør du placere den mellem routeren og det sted, hvor nettet af svagest – helst ikke for langt fra routeren. For de tekniske er tommelfingerreglen, at hvis din router, computer, tablet, smartphone, fjernsyn, tv-boks er udstyret med IEEE 802.11AC protokollen, er rækkevidden op til 70 meter.

Forskel på trådløst net

Trådløst net taler med sine enheder via protokoller. Der er 5 protokoller. For at opnå det optimale signal skal din trådløse router kunne sende med 802.11AC protokollen, mens dit elektroniske udstyr (mobil, computer, tv mv.) skal kunne modtage med 802.11AC protokollen.

I boksen kan du se forskellen i rækkevidde under optimale forhold. Signalstyrken og dermed hastigheden falder, jo længere du kommer fra routeren. Læg mærke til at der ikke er stor forskel på 802.11n og 802.11AC i rækkevidde. Til gengæld er signalstyrken og dermed hastigheden meget højere for 802.11AC, når du kommer ud i yderområderne set i forhold til 802.11n.

2.4 og 5.0 – frekvenser og sikkerhed

De fleste nye routere kan sende data på både 2.4 og 5.0 Mhz. Den største rækkevidde får man ud af at bruge frekvensen 2,4 fordi den rækker længst og er kraftigst. Den store forskel på 2.4 og 5.0 Mhz er hvor mange forskellige fre-kvensbånd der er tilgængelige. 5.0 Mhz frekvensen indeholder langt flere bånd og vil derfor være en fordel af bruge i byer eller lejlighedskomplekser. Her vil der være mange brugere med hver deres router. Der er flere frekvensbånd at vælge imellem på 5.0 Mhz – og det sikrer, at signalerne ikke forstyrrer hinanden.

Heldigvis behøver man ofte slet ikke vælge i dag. Det meste udstyr vælger automatisk det hurtigste bånd for dig.

Husk altid at sikre dit trådløse netværk. Dermed sikrer du at ingen andre kan bruge jeres adgang til internettet og du sikrer, at ingen via netværket kan angribe jeres computere, mobiltelefoner, smart tv, trådløse harddiske og kommende produkter, der kan gå på nettet.

Kan det betale sig at opgradere bredbåndshastigheden?

Flere faktorer spiller ind, hvis du vil øge hastigheden på netopkoblingen fra din udbyder. Vi gennemgår flere af dem herunder.

Inden du overvejer at bruge penge på at øge hastigheden på dit bredbånd, skal du sikre dig at din router kan sende data videre i dit hjem. For hvis du køber en 100Mbit linje fra en udbyder men din router ikke kan klare mere end 50 Mbit, så er de sidste 50Mbit spildt. 

Kan du downloade data hurtigere med en hurtigere bredbånd?

Ja, det kan du. Henter du eksempelvis musikfiler, programmer eller demoudgaver af nye spil, vil du ofte opleve, at data sendes lige så hurtigt, som din forbindelse kan håndtere at hente dem. Det betyder, at du med fx en forbindelse på 20 Mbit kan hente selv store filer på over 1 GB meget hurtigt, mens en forbindelse på 2 Mbit vil traske temmelig langsomt af sted.

Bliver video og tv bedre med hurtig nethastighed?

Ja, jo hurtigere din forbindelse er, desto mere flydende foregår afspilning af film og video. Det gælder i endnu højere grad, hvis du vil se i high-definition (HD). Mange tjenester forbedrer automatisk billedkvaliteten i forhold til forbindelsens hastighed, så film bliver også flottere ved højere hastigheder.

Hvorfor vælge en højere downloadhastighed?

 • Er I flere brugere i husstanden, som trækker på netforbindelsen samtidig, vil I ud fra et rent "surfmæssigt" perspektiv godt kunne drage fordel af forbindelser med højere downloadhastighed. I trækker jo på samme båndbredde.
 • Downloader du meget musik via nettet, eller streamer du film online, vil du mærke en markant fordel ved at opgradere din downloadhastighed.
 • Ser du meget net-tv, vil du også sætte stor pris på en højere downloadhastighed for at kunne se den bedste kvalitet uden at skulle leve med "hakkende" billeder.
 • Spiller du eller dine børn ofte computerspil over nettet, kræver det også en vis båndbredde. Konsoller som Playstation 3, Xbox 360 og Nintendo Wii er alle tilsluttet nettet.
 • Endelig anvendes netforbindelsen også til meget andet end rent surf. Eksempelvis henter computerens styresystem automatisk jævnligt opdateringer af sikkerhedsprogrammer og anden software, og de kan være temmelig store. Taleassistenter, NAS og andre elementer i det såkaldte ”smarte hjem” bruger også internetforbindelse.

Hvorfor vælge en højere uploadhastighed?

 • Sender du mange digitale billeder til fremkaldelse online, eller bruger du meget tid på at vedligeholde din hjemmeside eller dit onlinefotoalbum, kan du uploade større datamængder hurtigere, hvis du opgraderer din uploadhastighed.
 • Stadig flere nettjenester tilbyder at vedligeholde en sikkerhedskopi af dine data online. Her er det i sagens natur en stor fordel at have en høj uploadhastighed, da det ellers kan tage dage eller endda uger at sende alle dine data til nettjenesten.
 • Ved grafisk tunge netspil er det ofte en fordel med en højere uploadhastighed.

Får du den nethastighed, du betaler for?

I store træk, ja. Men eftersom netudbyderne opgør hastigheden på en lidt kringlet facon, er den leverede båndbredde ofte 10-15 procent lavere, end man kunne forvente. Er hastigheden betydeligt lavere, kan du med fordel tage fat i din netudbyder og bede om en udbedring eller en prisnedsættelse. Sidstnævnte kan fx være relevant, hvis du har købt en 20 Mbit-forbindelse, men på grund af lokale, tekniske forhold ikke kan modtage mere end eksempelvis 15-16 Mbit. Du kan måle din hastighed på tjekditnet.dk.

Hvilke ekstratjenester kan du få?

Udbyderne konkurrerer ikke længere kun på hastighed, men også på indhold. Der tilbydes forskellige ekstratjenester som fx gratis filmstreaming, tv-pakker og musiktjenester.

Typiske ekstratjenester

 • Gratis telefoni: ring så meget du vil.
 • Diverse musiktjenester kan du afspille millioner af sange på dine enheder. Både den nyeste musik og ældre numre i alle genrer er tilgængeligt.
 • TV - mange udbydere tilbyder digitalt online tv, hvor du kan se dine tv-kanaler på computer, smartphone og tablet.
 • Streaming video tjenester - flere udbydere tilbyder forskellige videotjenester, hvor du kan leje de nyeste film samt få adgang til en række gratis film.

Skal du betale efter forbrug?

Nej, betaling efter forbrug hører fortiden til. I dag skal du kunne være så meget på nettet, som du vil, for en fast månedspris. Det gælder både for almindeligt hjemmebredbånd og for mobilt bredbånd.

De fleste bredbåndsudbydere sender en trådløs router med i abonnement .

Hvilke bredbåndsteknologier findes der?

Der er sjældent grund til at bekymre sig om, hvilken teknologi bredbåndet bliver leveret med. Det væsentlige er, at det virker der, hvor din bolig ligger. Den mest udbredte bredbåndsteknologi er ADSL. Den maksimale hastighed falder med afstanden til den digitale central, og din internetudbyder kan i sit system se, hvor høj hastighed de kan tilbyde dig. Nettet kommer ud af telefonstikket.

Kabelbaseret internet overføres via kabel-tv-nettet. Denne forbindelsestype kan du kun vælge, hvis din bolig er koblet op på et kabel-tv-net. Her kommer nettet ud af antennestikket. Med en fiberforbindelse transmitteres data via et optisk fibernetværk, og du skal derfor have et fibernetværk "til hoveddøren" for at kunne tilslutte dig.

Mobilt bredbånd er udbredt til hele Danmark, men dækker ikke alle steder. Hos de enkelte udbydere kan du se, om der fx er dækning ved dit sommerhus. Hvis du skal på nettet fra computeren i sommerhuset, kan du enten få et modem, du kan tilslutte til din computer, eller en mobil trådløs router. Hvis du allerede har mobilt bredbånd i din smartphone, kan du lave den om til en trådløs router, som kan få computer og andre enheder online. Det bør altid være på 4G hastigheder.

Hastigheder for mobilt bredbånd:

 • Edge - op til 150Kbit i sekundet.
 • 3G - op til 32Mbit i sekundet.
 • 4G - op til 80Mbit i sekundet.