Med wi-fi i dit sommerhus kan du bl.a. fjernstyre dine varmekilder, lys og kontakter hjemmefra. Dermed kan du fx tænde din varmepumpe, så der er varmt i sommerhuset, når du ankommer, eller holde sommerhuset frostfrit i de kolde vintermåneder. Med specielle kontakter kan du styre lyset, så du kan forebygge indbrud ved at få det til at se beboet ud.

Men wi-fi i sommerhuset kan være en dyr fornøjelse. Normalt skal man købe en samlet pakke hos teleselskaberne, som består af en router, du enten låner eller køber af dem, samt et data simkort. Den billigste pris på dette er i øjeblikket ca. 200 kr. pr. måned. 

Men der findes to billigere alternativer til denne type normale wi-fi-løsninger:

  • Tilkøb et datadelings simkort til dit eksisterende telefonabonnement.
  • Køb et machine to machine-abonnement hos din teleudbyder.

Hvad kræver det at lave netværk i sommerhuset?

Det eneste, du har behov for, når du skal etablere netværk i dit sommerhus, er et data simkort fra dit teleselskab. Der behøver ikke være specielt meget data på det - 300 MB er fint til at tænde og slukke dine maskiner i huset. 

Derudover har du behov for en router, der kan skabe et stabilt wi-fi. En router kan du finde i forskellige prislejer, men de koster typisk 300-1.500 kr. Det er vigtigt, at routeren understøtter 3G/4G teknologien, som den bruger til at gå på mobile master med. En router kan købes i elektronik-butikker eller på nettet. 

Sæt simkortet i din router, og så er du kørende med eget wi-fi i sommerhuset.

Hvis der er strømafbrydelser, slukker routeren dog, og du kan risikere, at du bliver nødt til at genstarte den. Det kræver, at du slukker og tænder routeren, og derfor skal du forbi sommerhuset. Men i de fleste tilfælde burde routeren starte op igen efter noget tid.

Wi-fi med datadelings-simkort

Vælger du for en merpris på ca. 30 kr. pr. måned hos din teleudbyder at tilkøbe et datadelings simkort, vil du spare mindst 170 kr. om måneden fremfor at købe hele ’pakken’ til sommerhuset. Med simkortet får du samme mængde data, som du har på telefonen, som du fordeler på telefonen og dit netværk i sommerhuset. Har du tidligere brugt din telefon til at streame i sommerhuset, vil du ikke opleve et særligt øget forbrug af data, da fx en varmepumpe ikke bruger særlig megen data.

Husk at fjerne pinkoden på simkortet ved at sætte kortet i din telefon og gøre det derfra. Det kan være forskelligt fra telefon til telefon, hvordan du gør, så find en vejledning på nettet til netop din telefon.

Machine to machine-simkort

Et machine to machine-simkort koster også ca. 30 kr. pr. måned. Et machine to machine kort er kun ment til at tænde og slukke enheder i dit sommerhus. 

Derimod skal du ikke bruge det til streaming. Der er typisk under 1 GB data på, så du vil løbe tør for data meget hurtigt. Derfor skal du ikke have wi-fi på telefonen slået til (i hvert tilfælde ikke til det netværk). 

Du kan fortsætte med at bruge din telefon til streaming, hvis det er sådan, du tidligere har set tv og film i dit sommerhus.

Sådan styrer du varmepumpe og maskiner hjemmefra

Når routeren er tilsluttet, kan du via de forskellige apps til dine maskiner styre dem hjemmefra. Kobl’ dem til din wi-fi, når du er i sommerhuset, og derefter kan de styres fra de tilhørende apps.