En bålplads i haven siger hygge fra lang afstand. Her giver vi dig opskriften på, hvordan du laver en rund bålplads.

Sten og grus til bålplads

Hvor mange sten og grus du skal bruge til at bygge din bålplads afhænger selvfølgelig af størrelsen.

Til denne bålplads på to meter i diameter bruger vi ca. 500 chaussésten og 10 trillebørfulde grus. 

Husk at tjekke regler for bålplads i din kommune

Før du går i gang skal du tjekke, om det overhovedet er tilladt at have bål i haven i din kommune.

Det er ulovligt at afbrænde haveaffald i byzoner, da det giver for meget røg. Selv ved brug af brænde har mange kommuner restriktioner for bål i parcelhushaver. Er det tilladt i din kommune, er der en række regler, du bør sætte dig ind i, før du går gang. Der findes sandsynligvis begrænsninger for, hvor du må tænde bål og hvor stort det må være, så du ikke udgør en brandrisiko eller udsætter naboer for røggener.

Snak med naboerne om bålet

Udover at tjekke reglerne, kan du med fordel snakke med dine naboer på forhånd. Det kan måske give dig en bedre i indsigt i, hvor du skal placere din bålplads - og om der evt. skal afskærmning eller lignende foran. Måske har nogle af dem astma eller måske bruger de slet ikke den del af haven, der støder op til din grund. 

Du er ikke forpligtet til at lytte til dine naboer, men det kan mindske frustrationer og gener hos dine naboer - og dermed også hos dig selv.

Bålplads, bålsted eller bålfad?

Du kan lave bål på forskellige måder. Herover er der vist, hvordan du laver en permanent bålplads i din have, men tænk dig om inden, for måske har du i stedet brug for et bålplads eller transportablt bålfad. Husk dog altid at have sikkerheden i orden, når du laver bål, grill eller lignende i haven.