Nyhed
Håndværkerfradraget bliver langt større i 2021
Servicefradrag til fx vinduespudsning, rengøringshjælp og havearbejde firdobles, mens håndværkerfradraget fordobles. Det ekstra store…
Få billigere energirenovering, rengøring og havearbejde med håndværkerfradraget. Læs, hvad håndværkerfradraget er, hvordan du får håndværkerfradrag, samt hvad du kan – og ikke kan – få fradrag for. Du kan også beregne præcis, hvad du kan få for dit håndværkerfradrag.
Håndværkerfradraget, eller BoligJobordningen som den hedder, blev med finanslovsaftalen for 2018 gjort permanent og kan derfor også bruges for 2020 og frem. Folketinget har lavet en særlig forhøjelse af fradraget i 2021, for at afbøde de samfundsøkonomiske effekter af COVID-19.
Ordningen giver fradrag for lønnen til udvalgte serviceydelser og håndværkerydelser, deriblandt en række energiforbedringer, installation af tyverialarmer, radonsikring og bredbånd, men også for rengøring, børnepasning og havearbejde.
Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.
Du kan i 2020 få håndværkerfradrag for 18.700 kr. pr. person over 18 år i husstanden. Fradraget kan benyttes til at dække lønninger til håndværkere samt for serviceydelser. Fradraget dækker ikke materialer eller lignende.
Håndværkerfradraget er et såkaldt ligningsmæssigt fradrag, som giver et tilskud på ca. 26 % af lønudgiften. Dvs den reelle besparelse af fradraget er procentsatsen fratrukket omkostningen til løn, så du får ca. 780 kr i besparelse, hvis dit håndværkerfradrag er på 3.000 kr.
Du kan pr. person få fradrag for dine håndværksydelser op til:
Du kan pr. person få fradrag for dine serviceydelser op til:
Der er en lang række meget specifikke håndværks- og serviceydelser på listen. De nævnte ydelser herover er forsimplede beskrivelser. Så hvis du er det mindste i tvivl om du kan få håndværkerfradrag for din opgave, kan du med fordel læse hele den uddybende liste i linket herunder.
Betingelser
Hver person i husstanden, der skal benytte håndværkerfradraget, skal indberette sin andel af udgiften. Hvis I ægtefæller, er det underordnet, hvem der har betalt regningen, men I skal begge indberette oplysningerne. Skal andre i husstanden over 18 år benytte fradraget, kan de kun få fradrag for den andel af regningen, som de har betalt.
Du kan som udgangspunkt indberette dit håndværkerfradrag når som helst. Men hvis du vil benytte det for et givent år, skal du være opmærksom på to frister:
Det betyder, at hvis du vil benytte håndværkerfradrag for 2019, skal du have betalt regningen digitalt senest 29. februar 2020 og have indtastet fradraget på skat.dk senest 1. september 2020.
Betaler eller indberetter du senere, vil fradraget gælde for indeværende år.
Fradraget gælder pr. person over 18 år, der bor i husstanden, mens arbejdet udføres. Så hvis arbejdsopgaven opfylder betingelserne, kan du bruge håndværkerfradraget.
Ægtefæller og samlevere med fælles økonomi kan dele fradraget, uanset hvem der har betalt regningen. Hver person kan bruge sit eget fradrag og skal selv indtaste oplysningerne.
Hjemmeboende børn over 18 år kan benytte håndværkerfradraget. De skal dog have betalt en del af regningen digitalt og fradraget gælder for deres indkomst.
Du kan få fradrag for din fritidsbolig, hvis du betaler ejendomsværdiskat. Men du har kun ét fradrag, der altså skal deles mellem din helårs- og fritidsbolig.
Du kan få fradrag uanset om du bor til eje, leje eller andel, så længe du selv betaler for arbejdet, selv har vedligeholdelsespligt, selv må iværksætte arbejdet og bor i boligen.
Fradraget gælder kun for vedligeholdelse af eksisterende boliger. Du kan derfor ikke få fradrag, hvis du bygger nyt.
For at kunne få håndværkerfradraget skal du - og det udførte arbejde - leve op til en række krav:
Se fagekspert Tine Nielsen forklare håndværkerfradraget fra A til Z.
Folketinget har lavet en særlig forhøjelse af fradraget i 2021, for at afbøde de samfundsøkonomiske effekter af COVID-19. Ordningen er dog ikke vedtaget endnu. Se forslaget til de nye satser her.
Håndværkerfradraget forventes at koste staten omkring 455 millioner kr. i 2018 og 445 millioner kr. fra 2019 og frem. Derudover administrationsomkostninger på 2,9-6,5 millioner kr. årligt.
Skatteministeriet oplyser, at hvis man tæller alle fradragene i ordningens levetid sammen, så har danskerne rundt regnet fået 11 mia. kr. i fradrag for udgifter til håndværks- og serviceydelser foretaget i hjemmet. Skatteværdien af det samlede fradragsbeløb er knap 3,2 mia. kr. Efter tilbageløb af moms og afgifter samt ændret adfærd skønnes håndværkerfradraget at have kostet statskassen ca. 2,1 mia. kr. i 2015-2017.
Håndværkerfradraget blev i 2018 gjort permanent, og samtidig blev enkelte ydelser droppet. Det drejer sig om installation af intelligent varme-, ventilations- og lysstyring, solafskærmning af vinduer og glasdøre, energirådgivning til energiforbedringer, udskiftning af faste belægninger med permeable belægninger, sikring af yderdøre og vinduer mod oversvømmelse, installation af ladestik til el-biler og kortlægning og fjernelse af bygningsdele, der indeholder asbest, PCB og bly. Læs om hvad der giver fradrag her.
Du skal betale regningen digitalt for at kunne benytte håndværkerfradraget. Regningen skal være betalt senest to måneder efter årsskiftet for det år du vil bruge det. Læs alle krav her.
Du kan ikke få fradrag for udgifter til arbejder, som du har modtaget tilskud til efter andre offentlige støtteordninger. Læs alle krav her.
Er I ægtefæller eller samlevende, kan I begge bruge håndværkerfradaget til at dele regningen imellem jer - uanset hvem af jer, der har betalt regningen. For at bruge det, skal I hver især indtaste jeres del af fradraget på skat.dk. Læs mere her.
Du skal fylde 18 år inden udgangen af det år, arbejdet bliver udført, for at kunne benytte håndværkerfradraget. Husk også, at det er dit personlige skattefradrag, så det virker kun, hvis du har en indkomst. Læs alle krav her.
Du kan få håndværkerfradrag uanset om du bor til eje, leje eller andel. Men du skal leve op til følgende krav: Du skal selv betale for arbejdet, du skal have vedligeholdelsespligt, du skal selv iværksætte arbejdet og du skal bo i boligen.
Du skal indberette dit håndværkerfradrag uden moms - og kun for arbejdslønnen. Det skulle gerne fremgå af din regning.
Du kan ikke få fradrag til udgifter for personer, der bor i den bolig, hvor arbejdet er udført.
Håndværkerfradraget dækker almindelgt havearbejde, fx græsslåning, klipning af hæk, beskæring af buske og træer, fliserensning og snerydning. Det gælder ikke større haveopgaver som træfældning og fjernelse af væltede træer.
Du kan spare flere tusinde kroner på din rengøringshjælp ved at benytte håndværkerfradraget. Læs mere her.
Nej, håndværkerfradraget dækker kun udvendigt maleriarbejde, fx vinduesrammer, døre og ydervægge. Det dækker dog ikke maling af tag, herunder udhæng, vindskeder og sternbrædder.
Håndværkerfradraget gælder kun for solfangere, solceller og husstandsvindmøller, så længe der ikke modtages andre tilskud til etablering og drift.
Afmontering af eksisterende brændeovn og pejs dækker både afmonterningen, bortskaffelsen og tilmuring af skorstenen, men dækker ikke indvendigt malerarbejde. Du kan kun få fradrag, hvis ildstedet afmonteres af en autoriseret skorstensfejer, og du ikke får tilskud gennem skrotningsordningen.
Du kan ikke få fradrag til udgifter for personer, der bor i den bolig, hvor arbejdet er udført.
Er dit spørgsmål ikke besvaret herover, kan du spørge vores gratis brevkasse.