Spørg Bolius

Håndværkerfradrag - kan jeg få hjemmeboende barns og min kones fradrag?

Hej Bolius

Jeg vil lige høre, hvordan boligjobfradraget foretages for hjemmeboende søn på 23 år. Kan fradraget for ham samt konen bruges af mig?

mvh.

Kaj M

Hej Kaj M

Håndværkerfradraget (BoligJobordningen) er et skattefradrag i den enkeltes personlige indkomst. Så ifølge de betingelser der gælder kan hverken din kone eller du bruge jeres søns fradrag, og du kan heller ikke få din kones fradrag


Med venlig hilsen

I følge de betingelser der gælder, er det sådan, at hvis jeres søn bor hjemme, mens arbejdet udføres, og han selv betaler for en del af arbejdet, så kan han få fradrag i sin egen indkomst.

Han kan altså kun selv benytte "sit eget fradrag" - det betyder, at han selv skal betale (overføre pengene elektronisk) for at få fradraget. Og du skal så være opmærksom på, at det kun er den del af fakturaen, som vedrører arbejdslønnen, der giver fradrag. Det skal klart fremgå af fakturaen, hvad der er betaling for arbejdsløn, og hvad der er betaling for materialer m.v., og hvis I er flere om at betale fakturaen, skal det forholdsmæssigt udregnes, hvor stor en del af den enkeltes betaling der er betaling for arbejdsløn.

Så for, at han kan få glæde af fradraget, er det en forudsætning, at hans personlige indkomst er så stor, at han betaler skat (ikke har frikort) – og selvfølgelig, at han betaler en del af udgiften.

Skat skriver bl.a.:

"Hvis for eksempel børn over 18 år i en husstand skal have fradrag for udgiften, skal de have betalt et beløb svarende til fradraget. Beløbet skal betales elektronisk, enten til håndværkeren eller til forældrene i forbindelse med forældrenes betaling af beløbet til håndværkeren".

Du kan heller ikke overtage din kones fradrag, men i kan som ægtefæller med fælles økonomi fordele fradraget, som I vil, dog kun op til, at I hver kan fradrage 15.000 kr. (2016)

Om det skriver Skat bl.a.:

”Ægtefæller og samlevere med fælles økonomi kan som de eneste dele fradraget, som de har lyst, uanset hvem der har betalt. Hver ægtefælle/samlever kan få fradrag for op til 15.000 kr. Beløbet overføres ikke automatisk mellem ægtefæller, så I skal indtaste hver jeres andel.
Hvis andre i en husstand skal have fradrag for udgiften, skal de have betalt et beløb svarende til fradraget. Beløbet skal betales elektronisk, enten til håndværkeren eller til den i husstanden, som har betalt, i forbindelse med dennes betaling til håndværkeren".

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden