Spørg Bolius

Har afrenset skimmel på børneværelset, men har nu læst, at midlet er giftigt - skal jeg være bekymret?

Hej Bolius

Under nedtagning af tapet og opsætning af nyt på min datters værelse, har jeg sprøjtet alle fire vægge med Protox Skimmel. Jeg har brugt ca 2/3 af en 0,5 ltr sprayflaske. Der blev spildt lidt på gulvet langs alle væggene, som jeg tørrede op med en klud og dernæst vaskede af med vand og sæbe. Jeg har også vasket væggene med vand og sæbe ca. en time efter, at der blev sprøjtet. Der var ikke skimmel på væggene, men det ville jeg gerne undgå at der kom. Det fortryder jeg bittert nu.

Produktet blev købt i et byggemarked, og er beskrevet som beregnet til indendørs brug, ikke farligt og ikke sundhedsskadeligt.

Efterfølgende har jeg dog nærlæst databladet (som jeg helt sikkert burde have læst inden brug), og der står en masse om sundhedsskadelige effekter. Bl.a. R48/23 Giftig: Alvorlig sundhedsfare ved længere tids påvirkning ved indånding. Og H372 forårsager organskader ved længerevarende eller gentagen eksponering.

Og efter at have læst databladet føler jeg, at jeg har dummet mig gevaldigt, og jeg tænker, om der findes en metode til at afrense/fjerne produktet fra vægge/gulv. Jeg har ikke lyst til at lade min datter opholde sig og sove i værelset, og jeg er nu bange for hendes sundhed.

Håber, at I kan give svar på min bekymring om, hvorvidt det er farligt/sundhedsskadeligt for hende, eller om jeg overreagerer?

Her er databladet.

Mvh Christian

Hej

ProtoxSkimmel er som udgangspunkt ikke super skadeligt. Men midlet er jo beregnet til at dræbe levende organismer, som skimmelsvamp er. Derfor kan det skade andre levende organismer end lige skimmelsvamp.

Du kan sandsynligvis vaske det af væggene igen.

Men jeg synes, at du skal nærlæse databladet igen. Fx kan du bl.a. læse, at det er skadeligt for vandlevende væsner ved længerevarende virkninger. Så hvis du hælder en bøtte protox skimmel ned i et akvarium, vil nogle af fiskene sandsynligvis dø efter noget tid. Eller hvis der opstår en brand, og midlet er i den brændende bygning, bør brandmandskabet bære handsker og åndedrætsværn.

Blot til info har jeg vist 2 andre databalde, det ene på Ajax rengøringsmiddel, det andet på en maling, som er miljømærket med både svanemærket og Ecolable.

Jeg har vedlagt linkene for at vise, at vi i Danmark heldigvis er supergode til at skrive alle forholdsregler på forskellige produkter. Og at vi i vores dagligdag omgiver os med forskellige midler, som har forskellige funktioner og måske også påvirker os.

Eksempel på produktinformation almindelig indvendig vægmaling
Eksempel produktinformation/sikkerhedsblad almingelig Ajax rengøringsmiddel

Jeg vil så til slut anbefale dig, at du finder ud af, hvorfor du har skimmelsvamp, som jeg antager, at du har, eftersom du har sprøjtet med Protox. Skimmelsvamp kan jo være sundhedsskadeligt. Og det er vigtigt at du finder ud af, hvad der er årsagen til skimmelvæksten, så du kan få gjort noget ved det underliggende problem.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden