Spørg Bolius

Har købt hus med pejs - nu siger skorstensfejeren pludselig at den er ulovlig

Hej Bolius

Jeg har købt et hus d. 1.5.21 og ifm. dette har jeg haft en skorstensfejere ude for at flytte en brændeovn så der kunne ligges nyt gulv i stuen. Skorstensfejeren når knapnok ind i stuen før han udbryder, at den skorsten er ulovlig og adspurgt nævner han kort afstandskravet til brændbart materiale i form af loftet og den loftliste der er malet hvid.

Nu står jeg så i den situation at jeg ønsker, at rettet henvendelse til sælger, sælgers mægler og ejerskiftsforsikringen ifm. at få dækket den udgift der er ift. at lovliggøre systemet. Jeg har dog særdeles svært ved, at søge information omkring afstand til brændbart materiale ifm. skorstenen.

vh Frank

Hej Frank

Hvis skorstensfejeren mener den er ulovlig er den nok ulovlig. Skorstensfejeren har stort set altid ret.

Reglerne for pejse og brændeovne kan du finde i de præaccepterede løsninger i bygningsreglementets Bygningsreglementet Brand enfamiliehuse, Bilag A Præ-accepterede løsninger - Enfamiliehuse 4.1 Fyringsanlæg og ildsteder

Det er ikke ligetil at se, hvad afstandskravene er. Men hvis fx brændeovnen er opsat før 2015, skal den opfylde de krav der var i bygningsreglementet af 1998., hor det var lidt nemmere at se hvilke krav der var til afstanden til brændbart materiale.
Afstande til brandbart materiale

Ellers kan du læse mere i denne artikel: Generelt om brændeovne og pejse

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden