Spørg Bolius

Er min åbne pejs fortsat lovlig?

Der findes en række regler og lovkrav for brændeovne og indsatser til pejs, alt grundet udfordring med partikler i røgen. Jeg har i den forbindelse spekuleret på, om den åbne pejs jeg har i huset og har haft siden 1970 er lovlig.

Den fungerer fint og giver udover hygge et godt supplement til varme i huset hvis det er rigtig koldt ude.
Skorstenfejeren har ikke meldt om problemer her.

Mit spørgsmål kunne også formuleres som følger; Hvis man bygger nyt hus i dag og der ønskes en åben pejs, er der så lovmæssigt noget der forhindrer dette?

Mvh Niels Henriksen

Hej Niels.

Ja, der har været megen debat om dette emne.

Tilbage i 2021 var der lovforslag om at begrænse partikeludledning fra afbrænding af træ, ved et forbud om brug - Se eksempelvis denne debat B 122 - 2020-21 (1. behandling): Forslag til folketingsbeslutning om undersøgelse af mulighederne for et totalforbud mod brug af brændeovne, pejse og lign. / Folketinget (ft.dk).

Nu gælder denne bekendtgørelse fra 2021 dog - Bekendtgørelse om udskiftning eller nedlæggelse af visse fyringsanlæg til fast brændsel under 1 MW ved ejerskifte af fast ejendom (retsinformation.dk)

Med visse undtagelser - eksempelvis fremgår af §2, at lovbekendtgørelsen ikke gælder for indmurede pejseindsatse, hvor udskiftning eller nedlæggelse kræver så omfattende konstruktions- og/eller bygningsmæssige ændringer, at det nødvendiggør en betydelig indsats fra bygningshåndværkere og deraf følgende omkostninger for erhververen. Endvidere gælder den ikke for åbne pejse (pkt 10).

Så en åben pejs er stadig lovlig, som udgangspunkt også ved nybyggeri. 

Fra 1. juli 2023 kan landets kommuner vælge at forbyde ældre brændeovne og pejseindsatser, der er produceret før 2008, i områder, der har kollektiv varmeforsyning i form af fjernvarme eller naturgas. - se denne Nye regler: Forbud mod gamle brændeovne fra før 1. juni 2008. Denne også med samme undtagelser som ovenstående. 

Se også disse artikler:

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden