Spørg Bolius

Har solceller - er varmepumpe så mere økonomisk end fjernvarme?

Hej Bolius

Vi har solpaneler, og vi har ca. 1.000 kWh i overskud hvert år. Kan det så bedre betale sig for os at varme vores bolig med en varmepumpe end fjernvarme, som vi først får i 2028?

Venlig hilsen 
Max

Hej Max

Når man har solceller, er der den bedste økonomi ved at bruge så meget som muligt af den strøm, man producerer, da man ikke får lige så meget for den overskudsstrøm, man sælger.

Så fra det synspunkt burde du måske investere i en varmepumpe.

Men situationen skal ses fra flere vinkler. Fjernvarmen er en kollektiv varmeforsyning, som kun giver mening, når der er en kollektiv tilslutning. Vælger du og eventuelt andre naboer i området, at installere en anden varmekilde, er der risiko for at de andre naboer, som gerne vil have fjernvarme, ikke kan få det, da det måske for fjernvarmeselskabet ikke økonomisk løber rundt, men færre tilsluttet.

Vælger du at investere i en varmepumpe nu og så skifte til fjernvarmen i 2028, skal du være opmærksom på økonomien i det for dig, da varmepumpen sandsynligvis ikke vil være tjent hjem på fem år.

Vælger du at investere i en varmepumpe, skal du være opmærksom på, at de 1.000 kWh ikke vil dække forbruget. Derudover er der den udfordring, at den største overskudsproduktion af strøm på solceller oftest ligger henover sommermånederne. Her er det svært for en varmepumpe at udnytte den ekstra strøm, du producerer. 

I vores artikel her kan du se at et gennemsnitligt hus har et forbrug på ca. 5.746 kWh om året, hvis en luft til vand-varmepumpe er opvarmningsformen: Det koster de forskellige opvarmningsformer - se priserne for opvarmning af din bolig

Jeg håber, du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden