Spørg Bolius

Hvor meget kan vi spare hvis vi skifter til varmepumpe?

Hej Bolius

Hvor stor besparelse i strøm kan forventes på de nye varmepumper med R290?

Vi er ved at planlægge solceller og har brug for at kende det årlige strømforbrug for to voksne og et barn i et godt isoleret hus på170 m2 med gulvvarme og radiator.

Med venlig hilsen

Søren

Hej Søren

Den kan jeg kun svare teoretisk på, da det kommer helt og aldeles an på, hvordan I bruger varme.

Jeg har taget vores beregner fra denne artikel: Det koster de forskellige opvarmningsformer - se priserne for opvarmning af din bolig (bolius.dk)

Et  hus på 170 m2, som er energirenoveret, bruger i gennemsnit 15.763 kWh/år. 

Alt efter hvor god varmepumpen er, så kan man dividere det tal med dens SCOP - som er et tal, der angiver varmepumpens effektivitet - eller lidt mindre, hvis man skal have det mest realistiske tal.

Hvis vi tager udgangspunkt i en effekt på 4, så er det i den bedre halvdel, men stadig ret realistisk. Altså vil dit varmeforbrug teoretisk være på 3.940 kWh.

Men... dette er teoretisk. Har I 25 grader i alle rum, så er det nok højere. Tager I karbad hver dag, så er det nok højere. Har I gode uldsutter og et blødt tæppe over benene om aftenen, hvor termometeret siger 20 grader, jamen så kan det være mindre.

Så medmindre det er et nyt hus, I er flyttet i, så kig på varmeregningerne fra sidste år. I ovenstående link kan du også finde omregningsskema for de forskellige opvarmningsformer - kWh, m3, liter, kg, osv.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden