Om boligen

  • Hvem bor her: Pia Olsen, billedkunstner og illustrator, og datteren Sille, 7 år. 
  • Hvilken slags bolig: Treværelses andelslejlighed i ejendom fra 1889 på Indre Nørrebro. Indrettet med stue, spisekøkken og to værelser.
  • Hvor mange m2: 90 m2.

– Her er liv – også om aftenen. Men du kan også trække dig tilbage til ro og stilhed i lejligheden eller nede i den grønne gård med legepladsen. Det er dejligt at kunne fornemme og høre byens lyde nede fra gaden og på samme tid bo i denne beskyttede trekant af bydelen.

Så begejstret fortæller illustrator Pia Olsen om sin bolig lige ved Sankt Hans Torv på Nørrebro i København. Videncentret Bolius besøgte hende i 2017.

Da hun flyttede ind for fem år tidligere, var lejligheden langtfra perfekt. Men et nyt køkken, en gang maling og afhøvling af gulvene gjorde den til en passende ramme om Pia og datteren Silles liv. Hendes mor er ikke i tvivl om, at kvarteret her er børnevenligt trods det livlige natteliv.

Nye gulve er for ferske

Renoveringen var ikke nogen bekostelig affære, for det ligger ikke til Pia. 

– For mig behøver indbo ikke være dyrt og trendy design. Billige brugte møbler og sager fra loppemarkeder kan være lige så kønne. Jeg kan ikke finde på at bruge en masse penge på mit indbo. Min datter går også i genbrugstøj, for hun vokser jo hurtigt. Om genbrug vil jeg sige, at det næsten er pænere i kraft af, at det har en historie og nogle år på bagen. Møbler fra Ikea kan få noget ekstra kant ved at blive mikset med det ældre. Mit fem år gamle køkken fik fx en gammel bordplade. Jeg foretrække også oprindelige gulve med skrammer på i stedet for nye gulve, som virker så ferske.

Trækvarteret på Nørrebro

  • Trægaderne Elmegade, Birkegade, Ahornsgade og Egegade ligger mellem Sankt Hans Torv og Nørrebrogade. 
  • Området har de seneste 20 år fået et løft og er blevet en bydel med mange små designbutikker, restauranter og caféer.  
  • I Middelalderen hørte området under landsbyen Serridslev og blev i 1527 del af Københavns Fælled. Fra 1621 prægedes området af Den Kongelige Ladegård, lystslottet Blågård fra 1706 og af Assistens Kirkegård, der blev grundlagt 1760.  
  • Da fæstningsterrænet uden om det centrale København blev ophævet i 1852, tog udviklingen fart med byggeri af villaer, mindre etageejendomme og fabrikker. 
  • Fra 1880 blev der som spekulation opført tæt etagebyggeri med små lejligheder, baghuse og baggårdserhverv. 
  • Baghuse og erhverv er siden nedrevet og har givet plads til grønne gårdanlæg for beboerne, flere steder med nye altaner. 

Ingen katastrofe, hvis noget går i stykker

Den 10 år gamle flydersofa i rustrødt velour er husets nyeste og dyreste møbel. Den bruges til at se tv i eller til overnattende gæster. Alt andet i lejligheden – lige fra seng til køkkenbordplade – er genbrug og billige loppefund hos Pia. Det har også den fordel, at det ikke er en katastrofe, hvis noget går i stykker.

– Min datter og jeg maler ofte ved spisebordet, som er et teaktræsbord med hollandsk udtræk og formentlig fra 50´erne. Der er efterhånden mange malerpletter på bordpladen, men det bekymrer mig ikke, siger Pia.

Hver 14. dag ryddes bunkerne væk

Lejligheden bærer præg af kreative og pladsbesparende løsninger, hvor  opmagasinering er både dekorativt og praktisk.

– Vi har da jævnligt rod og bunker liggende, men de kan hurtigt stuves af vejen. Hver 14. dag rydder vi op og prøver at sortere, så indboet ikke bare vokser i mængde, fortæller ejeren.

Pia kan godt lide farver i sin boligindretning og kunst, men helst ikke på væggene. Så hellere bruge farverne fleksibelt på skiftende billeder, tæpper og andre genstande.

–Jeg er ikke typen, der møblerer om hele tiden og flytter sofaen fra én ende af stuen til den anden. De største møbler står faktisk bedst, hvor de står.  

Hemsen i datterens lille værelse var allerede bygget til den tidligere ejers barn, da Pia Olsen overtog lejligheden. Hun har dog fået bygget en ”facade” på, så datteren og hendes kammerater ikke falder ud, men kan kigge ud gennem store glughuller alligevel. Bortset fra selve forankringen af hemsen, er de øvrige materialer MDF, som er malet hvid.