Hvad skal du overveje, når du køber haveredskaber?

Havearbejde er en fornøjelse for nogen og en byrde for andre. Køber du de rigtige haveredskaber, kan det være det første skridt på vejen til at gøre havearbejdet både nemmere og sjovere. Haveredskaber skal opfylde flere behov:

 • De skal være nemme at håndtere - gerne både lette, ergonomisk gode og med et godt greb.
 • De skal være af ordentlig kvalitet - de skal kunne klare det havearbejde, du vil bruge dem til.
 • De skal have den rigtige kapacitet - undgå at købe en græsslåmaskine, der har alt for lille kapacitet til din plæne, eller en stor og tung motorsav til den smule beplantning, du skal have beskåret.

Hvilke haveredskaber er gode til den almindelige have?

Til en almindelig villahave har du brug for at investere i en god basispakke, der kan klare de fleste opgaver. Derudover kan du selvfølgelig have særlige behov for flere haveredskaber, som kan afhænge af størrelsen på din have eller havens indretning.

En god basispakke af haveredskaber indeholder:

 • Plæneklipper
 • Hækkesaks eller hækkeklipper
 • Beskærersaks
 • Spade
 • Skovl
 • Rive
 • Planteske og plantegaffel
 • Vandekande og vandslange
 • Trillebør

Sådan ser haveredskaberne ud

Det skal helst være en fornøjelse at gå i haven og lave havearbejde, og at arbejde med ordentligt udstyr kan i sig selv være en glæde. Det kan være en balancegang at købe de tilstrækkelige redskaber og samtidig undgå at købe det overflødige og forkerte udstyr til havearbejdet.

Hvilken type plæneklipper passer til din have?

Der findes tre typer plæneklippere:

 • Håndplæneklipper
 • Eldrevet eller batteridrevet plæneklipper
 • Motorplæneklipper.

Håndplæneklipper

De fleste nogenlunde plane græsplæner kan i princippet klippes med en håndplæneklipper eller håndskubber, som de også kaldes.

Der findes flere modeller, som er forholdsvis lette at skubbe, og som klipper i en bredde på 40-50 cm. Jo smallere skærebredden er, jo nemmere er håndplæneklipperen at skubbe. Til gengæld skal du køre flere gange frem og tilbage. Fem knive i skærecylinderen giver det pæneste resultat, mens en plæneklipper med tre eller fire knive giver en mere uensartet klipning.

Eldrevet eller batteridrevet plæneklipper

En eldrevet eller batteridrevet plæneklipper kan klare mindre til mellemstore græsplæner. Ulempen ved dem er, at der enten er en ledning, du skal passe på, eller et batteri, du skal sørge for at lade op.

Motorplæneklipper

Har du en stor - og måske kuperet - græsplæne, kan du med fordel vælge en plæneklipper med forbrændingsmotor. Mange anser en halv times arbejde som smertetærsklen for, hvad de vil bruge på at slå græs. Tager det mere end en halv time, vælger de fleste en plæneklipper med større kapacitet, fx en motorplæneklipper.

Motorplæneklippere fås i to kategorier - cylinderklipper og rotorklipper. Cylinderklipperen har en cylinder og en bundkniv, mens rotorklipperen har en vandret roterende kniv. Cylinderklipperen giver det pæneste resultat, men rotorklipperen er bedst til ujævnt terræn og naturgrunde.

Video: Disse haveredskaber skal du have i skuret

Haveredskaber til hække og træer

Skal du vælge hækkesaks eller hækkeklipper?

Har du kun en mindre hæk, kan en manuel hækkesaks være tilstrækkelig. Hækkesaksen er også meget anvendelig til at klippe visne stauder og planter ned med, eller hvis du vil formklippe fx en buksbom.

Vil du arbejde mere effektivt og spare lidt på kræfterne, er der flere muligheder. Der er mange eldrevne hækkeklippere i forskellige størrelser på markedet, som fås både med ledning eller batteri.

Batterimodellerne er lette at tage med rundt i haven, men batteriet skal lades op. Hækkeklipperne med ledning er mest praktiske til mindre haver, hvor der ikke er langt til en stikkontakt. Ulempen er, at du skal passe på, at du ikke klipper ledningen over.

Hækkeklippere med benzinmotor kan fås i mange størrelser. De er stærke, men også lidt tungere end eldrevne klippere. De er ideelle til den store have.

Beskæringsredskaber

Beskæringsredskaber fås i mange størrelser - fra ganske små havesakse, der er velegnede til roser og sommerblomster, til store hækkesakse og ørnenæb, som kan klare tykke grene.

Du kan få beskæringsredskaber med kun et bevægeligt skarpt blad. De kræver stor forsigtighed og tåler fx ikke, at du giver saksen et vrid, når du beskærer.

De mest solide beskæringsredskaber er dem, der har to skarpe blade, dvs. er dobbeltskærende. Begge skær bevæges, når du klemmer håndtaget sammen. Det er de bedste beskæringsredskaber, da de også laver et skånsomt snit i grenen eller planten.

Et ørnenæb er godt til at beskære tyndere grene med. Du kan købe teleskopstænger til et ørnenæb, så du kan nå meget højt op. Til tykke grene skal du bruge en grensav eller buesav.

Hvis du jævnligt har behov for at beskære træer, vil du måske foretrække en motorsav. De fås i mange størrelser til både små og store opgaver.

Se her hvilke haveredskaber du skal bruge

Hvilke haveredskaber er nyttige, når du skal arbejde med jord?

Spade og skovl

Spader og skovle er uundværlige, når du skal arbejde med jorden. Jordarbejde kan være tungt, så det kan være en fordel at vælge et let redskab. Du kan evt. overveje at investere i både en mindre og en større spade og skovl. Spaden bruges til gravearbejde og til at vende jorden med, mens skovlen er mere praktisk, når du skal flytte jord.

Rive

En god rive er uundværlig. Der findes forskellige typer river, og de fås i forskellige størrelser. Brede river kan rive et større areal hurtigere, mens den smallere rive bedre kan komme ind imellem planterne. River med "bøjede skuldre" er ideelle og skånsomme, når du skal rive ukrudt sammen mellem roser og planter. En løvrive med bløde tænder er bedst til at rive blade på græsplænen sammen med.

Skuffejern

Et skuffejern er velegnet til alt ukrudtsarbejde og fås i forskellige bredder. Alle redskaber til jordarbejde fås med skaft af stål eller asketræ, som begge er stærke og lette materialer at arbejde med.

Planteredskaber

Det er en god idé at anskaffe sig et lille udvalg af planteredskaber, da de alt andet lige er nemmere at håndtere, når der skal plantes mindre planter i bede, potter og krukker. Her er en planteske og en plantegaffel næsten uundværlig for enhver haveejer.

Vandkande og vandslange

En vandkande og vandslange er svær at undvære, når du planter nyt, og hvis du har planter i krukker.

Trillebør

En trillebør er nyttig, næsten uanset havens størrelse. Trillebøre fås i forskellige størrelser, men en størrelse på ca. 100 liter er passende for de fleste haveejere. Et punkterfrit hjul på trillebøren kan være en god idé, hvis du har en naturgrund, mange planter med torne osv.

Hvilke andre haveredskaber kan du få brug for?

Ud over de mere almindelige haveredskaber kan der også være forhold i din have, som kræver mere specielle haveredskaber eller særligt udstyr.

Græsplænen

Til at holde kanten af græsplænen helt lige kan du bruge en græskantskærer, som skærer græstørven op og skaber en pæn og lige afgrænsning. Du kan dog også bruge en spade til at fjerne det græs, der vokser uden for plænen.

Langs buske, hække, flagstang eller husmure, hvor græsslåmaskinen ikke kan komme til, kan det være tilstrækkeligt at bruge en hækkesaks. Men har du mange af den slags steder i haven, kan du også anskaffe dig en elektrisk græskantklipper eller græstrimmer.

Har du en meget stor græsplæne, det vil sige 1.500-2.000 m2 eller mere, kan du overveje, om det er værd at investere i en lille havetraktor til at slå græsset med.

Ukrudt

En ukrudtsbrænder kan også være til stor gavn, hvis du vil af med ukrudt mellem fliserne på havegangen eller på terrassen. Det er en udbredt misforståelse, at ukrudtet skal brændes helt væk. Svider du det, vil det som regel gå ud. Det er dog ingen garanti for, at det ikke kommer igen, men det er en hurtig og effektiv måde at luge på.

Store træer og buske

Har du en stor grund med mange buske og træer, kan en motorsav være til stor nytte. Motorsaven kan bruges til at fælde træer, afgrene stammer og skære et træ op med. En buskrydder kan også være et effektivt redskab til en stor grund med vildt buskads og beplantning.

Køkkenhaven

I køkkenhaven er det vigtigt, at jorden bliver bearbejdet grundigt. Det er et tungt arbejde, og det er derfor rart at have ordentlige redskaber til at gøre det med. En lille kultivator er stort set kun anvendelig til lugearbejde i køkkenhaven, mens en af de større kultivatorer er i stand til at kultivere jorden, dvs. vende og lufte den.

En kultivator fås med tre eller fem tænder. Den med tre tænder kan være nemmest at håndtere. Hvis en kultivator ikke er tilstrækkelig, fordi jorden er for tung eller arealet for stort, kan du købe eller leje en havefræser. På en havefræser kan du sætte forskellige andre redskaber, så du både kan bruge den til at kultivere med og til at beskære græskanter.

Som supplement til de almindelige jordredskaber er en greb også et godt redskab til køkkenhaven. En greb er ideel til at løsne den tunge jord om foråret.

Hvordan vedligeholder og opbevarer du haveredskaber?

Hele sommerhalvåret er haveredskaberne i brug, men når efteråret går på hæld, er det en god idé at give dem en kærlig hånd, inden de stilles væk for vinteren. Haveredskaber som lugejern, rive og spade vedligeholdes ved at rengøre metaldelene og hernæst smøre med olie. På redskaber til jordarbejde og andre haveredskaber med træskaft kan du også lakere skaftet med klar lak. Det kan lyde lidt besværligt, men det forlænger redskabernes levetid.

Hvis du opbevarer dine haveredskaber ordentligt, kan du have dem i mange år. De skal helst stå under en overdækning og gerne i et skur. Det er bedst at hænge dem op. Så undgår de evt. fugt fra underlaget og optager samtidig ikke så meget plads.

Giv også plæneklipperen en tur. Lejerne på en håndklipper bør smøres en gang imellem, og du kan evt. sende bundkniv og skærecylinder på værksted og få dem slebet. Motorplæneklipperen skal også gøres ren. Tap gerne olie og benzin af om efteråret.

Godt tip, når du låner dine haveredskaber ud

Hvis du ind imellem låner dine haveredskaber ud til naboer, venner og bekendte, er følgende et godt tip til at mærke dine haveredskaber, så du kan være sikker på, at de kommer tilbage til dit skur igen.

 • Køb en billig neglelak i en skrap og iøjnefaldende farve.
 • Rengør skafterne på dine haveredskaber.
 • Marker herefter en rund ring med neglelak hele vejen rundt om skaftet på alle redskaberne.
 • Det er bedst, hvis du vælger et sted, hvor du ikke normalt holder redskabet, ellers vil neglelakken hurtigt blive slidt af igen.
 • Lad neglelakken tørre i 5 minutter.
 • Nu har du et godt mærke på dine haveredskaber, så ingen er i tvivl om, hvem de tilhører.