Spørg Bolius

Høj fremløbstemperatur og regulering ved radiatorventil, eller lav fremløbstemperatur og så radiatorventiler på max?

Hej Bolius

Jeg vil gerne vide hvad der er mest økonomisk.
At stille fremløbstemperatueren på fyret på maks. og lade radiatorerne varme rummene hurtigt op, eller stille fremløbstemperaturen på f.eks. 45 grader og lade radiatorerne varme langsomt op.
Eller skal vi sætte fyret på maks. og ændre fremløbstemp på udestyringen.
Vi har et Bosch 5000 condens w med udestyring og lige nu justerer vi temperaturen ved fremløbstemperaturen på fyret, men ved ikke helt om det virker.
Alle termostater står på 1 streg over 3. Fremløbstemp. i udestyringen står ved temp. under 0 på 75 grader, og over nul på 34 grader.

Vh Henrik

Hej Henrik

Jo længere ned du skruer fremløbstemperaturen på fyret jo bedre.

Vandet skal helst løbe så langsomt som muligt igennem anlægget. På den måde får du den bedste varmeudnyttelse.

Normalt anbefaler man reelt, at man sætter radiatorerne på “5” - altså åbner helt op for dem - og derfra lader fyret styre fremløbstemperaturen, via vejrkompensationen/udestyringen.

Det kan dog være lidt svært at styre, og normalt vil man gerne styre rumtemperaturen lidt mere individuelt fra rum til rum. 

Mit bedste råd er derfor at sætter termostaten på den temperatur du gerne vil have: 

1 = 13° C

2 = 17° C

• = 18° C

•• = 19° C

3 = 20° C

• = 21° C 

4 = 23° C

Og så ellers forsøge dig frem med at skrue så meget ned for fremløbstemperaturen som muligt. Du kan også forsøge dig med at skrue ned for varmekurven. Men jeg er ikke nok inde i indstillingerne på Bosch’s kedler til at gå nærmere ind i det.

Der opnås en yderligere finindstilling af radiatorventilerne ved at indstille deres forudindstillinger - men det er lidt mere komplekst end som så. Men der findes en app fra Danfoss, som skulle kunne hjælpe dig med det. Og ellers må man tage fat på vvs’eren. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden