Spørg Bolius

Hvad er mest økonomisk når vi har fjernvarme - høj temperatur og lav gennemstrømning eller lav temperatur og hurtig gennemstrømning?

Hej Bolius

For få lavest mulig temperatur på returløbet, er det så bedst at have høj temperatur på fremløb og lav gennemstrømning, eller lav temperatur på fremløb og hurtig gennemstrømning? Eller måske noget helt andet?

Mvh

Eigil N

Hej Eigil N

Det er et interessant spørgsmål, som fik mig til at gennembladre 6-8 forskellige varmeforsyningers anbefalinger.

Har du et nyere anlæg med udeføler, som registrerer udeluftens temperatur, så vil det selv sørge for at fremløbstemperaturen justeres. Så skal du med termostaterne på radiatorerne finde det leje, som giver den ønskede temperatur inde. Og hvis radiatorerne er dimensioneret korrekt, så burde det være de 2/3 dele øverst på radiatoren som er varm, mens den nederste 1/3 del er kølig/kold.

Skal du selv justere på fyret, så er det mere et prøve-sig-frem eksperiment. For anbefalingen er at man har termostaterne på 3, som burde give en varme på ca. 21-22 grader. Så skruer du en kende ned for den høje temperatur i fremløbet, så burde termostaten sende vandet lidt hurtigere igennem. Omvendt burde termostaten faktisk sænke hastigheden, hvis det er meget varmt fremløbsvand som kommer frem.

Men der er et utal af kombinationer af anlæg, termostater, radiatorforhold, temperaturer fra fjernvarmeanlæg, et-strengssystemer, to-strengssystemer osv osv.

Så en måde at finde det rigtige for dit anlæg er at invitere en vvs'er ud og gennemgå dit anlæg og indstillingerne. For hvad der er det rette i det ene hus, behøver ikke være det samme i det næste.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden