Spørg Bolius

Hvordan optimerer jeg fjernvarmen, så jeg får mest for pengene?

Til Bolius

Hvorledes kan der optimeres ved fjernvarmeanlæg så afregningen optimeres.

jeg savner artikler herom, hvilke styringsanlæg finder når både afkøling, kalorieforbrug og vandmængde indgår i afregningen fra værket?

vh FH

Hej FH

Det er da en oplagt artikelopskrift. Jeg vil tro vores største udfordring bliver at der findes et hav af forskellige anlæg. Jeg har snakket med en lokal vvs'er, som først rigtig ville komme med bud på justeringer, når han viste præcist hvilket anlæg der var tale om.

Til en start kan man sige, at de nye anlæg er ret selvkørende, og at man faktisk nemt får lavet mere rod i balancen, hvis man selv prøver at justere på selve anlægget. 

En af de anbefalinger vi dog gerne giver, det er at have same temperatur på alle radiatorer, så der ikke er 3 som kører på fuld tryk, mens 2 er skruet helt ned. 

Nogle anlæg skal man holde sig fra, og så via termostaterne på radiatorerne kan man ændre temperaturen. Normalt siger man at står den på 3, så burde man få omkring de 21-22 grader. Har man brug for mere varme, kan man skrue en smule op på alle termostater. Hvis man på de anlæg skruer ned på selve anlægget, vil det give en modvirkende effekt, i det at systemet så ikke kan arbejde optimalt.

Andre anlæg er bedre at justere centralt på, så det er derfra der køres den samlede temperatur.

Og også med sommerluk er der mange anlæg som klare den del helt automatisk. 

Så jeg tror at indholdet i en sådan artikel ville blive enten meget omfattende (og sikkert stadig ikke fyldstgørende), eller blot en kort forklaring om at man skal bede sin lokale vvs'er om at gennemgå og indstille anlægget. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden