Spørg Bolius

Højt grundvand og ønske om gulvvarme - hvilken løsning skal vi vælge?

Jeg overvejer, i forbindelse med overgang til fjernvarme, at skifte radiatorer ud med gulvvarme. Har talt med nogle forskellige håndværkere og kan forstå at der er typisk er 2 forskellige måder at etablere gulvvarme på.

  1. Strøgulv (etablering af strøer, isolering, dampspærre, gulvvarme plader og svømmende gulv.)
  2. Betongulv (etablering af isolering, afstandsstykker, rionet, gulvvarme slanger, støbning af gulv med beton og svømmende gulv)

Grundvand står ca 1-11½ m under jordoverfladen i tørre tider. Væsentligt højere ca 0,30-0,5 m i regnfulde tider. Huset er bygget på næsten rent ler og vandet har svært ved at trænge væk.

Huset er en kædevilla fra 1967 med udluftningsriste i sokkel, pt. ca. 35 cm hulrum mellem klaplag og gulv.

A) Hvilken type vil I anbefale med de mulige fugtudfordringer?

B) Hvilken type vil være den bedste ud fra en energimæssig betragtning?

Mvh Charlotte

Hvis I ikke har planer om at grave dybere, så vil det være muligt at få mere isolering i den lette løsning uden betonpladen. Og her behøves ikke nødvendigvis en strøkonstruktion, men en opbygning af trykfast isolering, en gulvplade og så et svømmende gulv. Terrændæk sikrer huset mod fugt | Læs mere om de 3 lag Så det er at foretrække energimæssigt. 

For at sikre konstruktionen i de våde perioder, kunne det være I skulle se på muligheden for stikdræn under den nye konstruktion. Det skulle dog helst hænge sammen med et omfangsdræn, om end det også er muligt at nøjes med stikdræn ud til en pumpebrønd.

Som I nok har set i diverse nyheder, så kan vi forvente mere nedbør og højere grundvandsspejl i fremtiden. Så har I først gulvet oppe, kunne det være en god og langsigtet løsning at sikre jer. Alternativt, kan I lave stikdræn, mens det egentlige omfangsdræn kan etableres senere.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden