Spørg Bolius

Hulmursisolering - kan den gamle isolering suges ud og kan Neopixels bruges som ny isolering?

Hej

Jeg har et hus fra 1952, hvor både formur og bagmur er opført i mursten. Muren er 31 cm tyk, så der må være ca 10 cm hulmur.

Jeg har talt med et isoleringfirma om det. Det fyld, der er i muren, er noget skum, som er godt forvitret - firmaet siger, det kan suges ud, og så vil de isolere med Neopixels, som jeg kan se er et forholdvis nyt materiale på det danske marked.

Mine spørgsmål er: Kan skummet suges ud med et godt resultat, og har I nogle erfaringer med Neopixels?

Mvh Bent Poulsen

Hej Bent

Der kan være rigtig god idé i at tømme hulrummet for gammel isolering. Man suger det typisk ud med hjælp fra en slamsuger eller lignende. Og man fjerner ofte alt lige fra lecanødder og gammel, våd mineraluld, (vandskade) til det gamle, porøse skum.

Se nogle eksempler på det her:

Isoleringstypen med polystyrenkugler coatet med grafit eller lignende er et ganske udmærket produkt. Det har en ganske fin isoleringsevne, og så har det ydermere gode, fugtmæssige egenskaber, som er at foretrække i en hulmur. Det fordeler sig ydermere rigtig godt i hulmuren.

Hvorvidt de varmereflekterende egenskaber kommer i spil, er jeg så mere i tvivl om. Jeg vil mene, at der ikke er megen direkte varmestråling på bagsiden af en tung indervæg. Men ikke desto mindre, så er det et ganske godt materiale, der godt kan anbefales – særligt i ældre murværk, hvor der kan være lidt udfordringer med fugt, både fra indtrængende slagregn samt opstigende fugt ved sokkel og fundament.

Det gode ved at skulle tage hele mursten ud for at suge er, at man bedre kan undersøge hulrummet, og man bedre kan kvalitetssikre. Mange firmaer borer efterhånden kun små huller i murværket. Jeg kan godt lide lige at kunne få en hel arm ind for at mærke og se, om der er problemer med fugt, byggeaffald og andet skidt derinde. Man kan også bedre kontrollere fugtspærren nederst osv., og så kan man bedre se, hvornår hulrummene er fyldt op.

Tip! Er murværksfugerne lidt specielle, så hyr evt. din egen murer til at lave nogle pæne fuger igen. Isoleringsfirmaerne er ofte ikke faglærte murere, (ofte er det faktisk en god blandet landhandel af folk uden byggefaglige uddannelser), og derfor står husene meget plettet og ”arret” efter sådan en omgang, fordi fugerne er lukket sjusket og dårligt.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden