Spørg Bolius

Hultlydende fliser, er det alarmerende fejl?

Hej Bolius

Er et hultlydende gulv en alarmende fejl?

Vores vådrumsgulve er flere steder hultlydende på vores badeværelse på 1. sal og toilettet i stueetagen. Det er i gulvarealet foran håndvasken ikke i selve brusenichen. Særligt i og omkring fugerne. Fliserne er nogle store 60x60 cm fliser - som jeg forestiller mig kan blive påvirket af gulvvarmen og vores gåen rundt. Der er gulvvarme begge steder.

Vi har opdaget dette efter 1. årsgennemgangen og bedt bygherre kigge på det. De henviser til, at vi må vente til 5 års-gennemgangen med forhold, der ikke er alarmerende. Jeg troede, at hule vådrumsgulve er et alarmende problem ift. mulig nedsivning af vand under fliser og videre ned. Eller er det fordi, der i dag er vådmembran under hele gulvet, som sikrer det hele?

(Vi har anmeldt det hule gulv til byggeskadeforsikringen. De henviser til, at vores hule gulv er en mangel og ikke en skade. )

Vi bor i et rækkehus fra 2017. Fuldmuret med etageadskillelse i beton.

Tak for muligheden for at spørge jer.

/Alexander L

Hej Alexander

Det behøver ikke at være alarmerende og et alvorligt problem. Men hultlydende klinker vil alle dage få en anmærkning i en potentiel tilstandsrapport. Forholdene kan endda få en K3 anmærkning, hvis det eksempelvis sidder i bruseområdet, eller tæt på gulvafløb.

Men ofte i moderne huse nedskrives skadeskarakteren til en K1, da man antager, at der er en vådrumsmembran under, og dermed giver det ikke skader på andre bygningsdele (definitionen af en K3), men kun på selve klinkerne.

Hultlydende klinker kan blive mere hultlydende på sigt, og dermed mere sårbare over for løse fuger og revnedannelse af selve klinken. Så det er jo alvorligt nok.

Hvis det ikke er meget, så kan det være fint nok at udskyde udbedringen til 5 års gennemgangen. Eller rettere vurdere det frem til 5 års gennemgangen. Og hvis der ikke er sket udvikling i det hule område, så kan det diskuteres, hvor slemt det er. Men i vådrummene bør de fikses.

Nogle har ekspertise i at injicere lim ind under klinken. Så behøver man ikke tage klinken op, men man kan nøjes med små huller i fugerne. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden