Spørg Bolius

Hus har flot Tilstandsrapport - skal vi købe eller være nervøse for fugt i facaden og andre skader?

Hej Bolius.

Vi er i forhandlinger om et huskøb, vores første. Og huset her har en flot tilstandsrapport. Der er dog ikke i den nævnt en tidligere vandskade som ses tydeligt fra husets yderside. Sælger har selv fortalt om skaden som krævede en ny siliconekant ved badekaret, men den er ikke nævnt i rapporten, og ejendommæglers egne ord da vi spørg til hvorfor hun ikke har nævnt det, var blot at der jo også var noget køber selv skulle opdage.

Vi er forarget, og bliver jo nervøse for et huskøb på denne måde. Kan der være andre skader som er skjulte.

Mit spørgsmål går egentlig mest på, om ikke murstenene burde tørre op, såfremt skaden er udbedret eller vil de altid forblive mørkere end de andre.

Og er det noget vi bør henvende os til den bygningssagkynde som har udarbejdet rapporten, og spørge til?

Det kan virke bekymrende at sælger i rapporten ved spørgsmålet hvorfra han har fået kontakt til den bygningssagskyndige har svaret at han kender ham.

Vil I mene der er noget her der lugter af fup, og i givet fald, hvordan sikrer vi os, så vi ikke står med problemerne og uden en krone på lommen pga huskøbet, hvis skaden er sket.

På forhånd tak og tak for en god side med mange gode råd til førstegangskøbere.

 

Hej med jer

Indledningsvis skal I ALTID få en uvildig byggerådgiver med ud og kigge på huset sammen med jer. Dette gælder ikke mindst, når der står i sælgers oplysninger, at de kender hinanden!

Jeg har desværre set mange FOR pæne tilstandsrapporten, hvor det viser sig at nogen kender nogen. Det er smask hamrende forkert.

En plamage som denne skulle helt sikkert påtales i en tilstandsrapport. Muligvis blot som en K1’er, med en tilhørende forklarende tekst om, at det kan være fra en tidligere og nu udbedret skader.

Men der skal jo måles efter fugt i murværket, både ude og inde.

De gule sten er sarte overfor den slags langvarige fugtpåvirkninger, og misfarvningerne kan desværre være permanente.

Der er derfor ikke sikkert at der stadigvæk er et problem, (fugt) men misfarvningen hænger ved, som et ar.

Nogle facaderens-firmaer kan måske få det af, men ellers er der kun en overfladebehandling tilbage, (puds og/eller maling).

I skal have undersøgt dette forhold nærmere, sammen med det øvrige hus!

Held og lykke med det.

Læs mere her: Huseftersynsordningen - tilstandsrapport og elinstallationsrapport

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden