Spørg Bolius

Hvad er den korrekte måde at lægge brosten - i gårdhaven?

Hej Bolius

Jeg har en 100m2 gårdhave som jeg ønsker belagt med STORE brosten. Jeg mangler dog at finde den korrekte fremgangsmåde.
Jeg har hus på 3 sider og tænker et lille fald ud mod den frie side.. cm fald pr. meter ?
Men hvordan med underlag, det i mellem stenene osv. Skal jeg vibrer underlagt før jeg sætter sten?
Eller skal jeg sætte sten og fylde op med stenmel eller andet og så vibrer ?
Jeg vil gerne gå helt tæt på min sokkel ca. 5cm afstand herfra.. Søger gode råd, udstyr og fremgangsmåde.

Mvh
En kommende amatør-brolægger (Verner)

Hej Verner
 
Det lyders om et spændende projekt og godt at du gør dig disse tanker, inden du går i gang.
 
I første omgang skal du sikre dig et godt fald væk fra bygningerne og videre ud mod den åbne side. Her vil et fald på minimum 2% væk fra bygninger, dvs. 2 cm pr. meter og mellem 1 og 2,5 % ud mod den frie side mellem de tre længer være nok, men det afhænger af hvor jævn en belægning du kan skabe. Du vil så få et såkaldt kuvertfald, der sikrer at vandet ledes væk fra bygningerne og videre ud.
 
Derefter skal du grave ud for at kunne opbygge at stabilt underlag, så du undgår at belægningen sætter sig over tid. Dette gør du ved at grave ud i en dybde der svarer til brostenenes maximale højde + ca. 3 cm til afvigelser i sættelaget + 10-15 cm til stabilgrus. Dybden varierer efter hvilken type brosten du vælger, de gamle og slidte er typisk meget ujævne i størrelserne og kan være meget højere end nyere brosten, der er mere ensartede og typisk 12-15 cm i højden.
 
Stabilgrus lægges ud og vibreres så det bliver helt fast. Udlæg og vibrer gerne over et par omgange for at ramme det færdige lag på 10-15 cm, samt for at sikre en god komprimering. Oven på lægges et løst lag afretningsgrus på 10-15 cm. Laget skal ikke komprimeres, da det er dette lag du skal sætte dine brosten i, og du skal kunne rykke lidt rundt på det undervejs som dine sten sættes.
 
Så skal stene sættes i det ønskede forbandt. Brosten skal, til forskel til betonsten og -fliser, sættes helt tæt, da ujævnhederne i stenenes sidder, vil skabe det hulrum, der skal fyldes op med fugemateriale til sidste. Sæt gerne brostenene ca. 2 cm over den ønskede højde, da du med fordel kan vibrere hele belægningen til sidst, for at skabe en mere jævn og fast overflade. Fyld fugerne med fuge sand, grus eller stenmel inden du vibrerer, og brug en pladevibrator med gummimåtte. De kan typisk lejes i byggemarkeder.
 
Efterfyld med mere fugemateriale over den kommende tid, da materialet langsomt vil arbejde sig ned, indtil fugerne er helt fyldte.
 
Du kan læse mere om at sætte brosten i denne artikel, hvor du også kan finde en video. Sådan anlægger du en havesti med brosten)
 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden