Spørg Bolius

Hvad er den praktiske betydning af farvekoderne i elinstallationsrapporten?

Hej Bolius,

I elinstallationsrapporten ved ejerskifte er 4 ratings. Det er forholdsvis oplagt, at den røde skal laves her og nu af hensyn til brandfare. Men hvad med de andre?

Kan man holdes ansvarlig for evt. brand, hvis der f.eks. opstår brand i et lampested, der er klassificeret med "sort cirkel med sort streg", eller kan man vente med at udbedre dem, til loftet alligevel skal laves om?

På forhånd tak

Lars

Hej Lars

Formålet med både elinstallationsrapporten og tilstandsrapporten er, at sælger slipper for ansvaret i forhold til både synlige og skjulte skader. De synlige skulle gerne være noteret i rapporterne, og de skjulte dækker købers ejerskifteforsikring. På den måde slipper sælger for det 10-årige sælgeransvar, der ellers vil være, hvis ikke der laves el- og tilstandsrapporter og gives tilbud om ejerskifteforsikring til køber.

En køber kan så sætte det som en betingelse, at en eller en række skader skal udbedres inden, man vil underskrive købskontrakten. Alternativt kan det i stedet aftales, at køber i stedet får et afslag i prisen og så udbedrer skaden selv. Det kan dog være, at køber har planer om ændringer, og så er det måske fjollet at udbedre noget, som alligevel skal ændres. 

Men hvis der i det sidste tilfælde skulle ske noget skade, inden det er udbedret, er det køber, der er ansvarlig, da boligen er købt med den eller de skader. 

Man kan derfor ikke sige at en ’rød eller sort skade’ skal udbedres. Men det kan i nogle tilfælde være en god idé og måske gøre handlen lettere.

Er der i elinstallationsrapporten registreret skade med risiko for brand eller andre alvorlige ting, vil det uanset om man er sælger eller køber nok være en god idé at få udbedret hurtigst muligt.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden