Hvad er et kunstigt juletræ?

Et kunstigt juletræ er et juletræ, der typisk er lavet af metal og plastik – typisk PVC.

Det er også muligt at finde såkaldte designertræer i træ eller juletræer lavet på genbrugstræ, men det kræver lidt mere research.

Du har måske tænkt tanken: Er et kunstigt juletræ i plastik bedre for miljøet, end at du henter et nyt juletræ indenfor hvert år?

Fordelen ved et kunstigt juletræ er, at det kan bruges mange gange, og vi får ofte at vide, at vi skal væk fra engangsbrug og over mod genbrug.

Hvor meget CO2 udleder et kunstigt juletræ?

Men der er en række ting, du skal overveje, inden du går ud og investerer i et kunstigt juletræ. Først og fremmest er der klimahensynet, hvor du skal være villig til at have det samme juletræ i mange år. Køber du et to meter højt kunstigt juletræ i plastik, skal du ifølge British Carbon Trust beholde det i 10-20 år for, at det CO2-mæssigt giver mening.

Fordi et kunstigt juletræ som regel er lavet af metal og plastikmaterialet PVC eller PE, der lige som andre plastikmaterialer er baseret på råolie i produktionen, har det nemlig et højt klimaaftryk. Ifølge beregninger fra British Carbon Trust vil det kunstige juletræ samlet set udlede 40 kilo CO2.

Hvor meget CO2 udleder et juletræ?

Til sammenligning vil et almindeligt, ægte juletræ ca. udlede 2,6 kilo CO2. Med i det regnskab er taget, at juletræet transporteres hjem i bil og efter jul afleveres på genbrugspladsen. Og her, at genbrugspladsen vidersender det til affaldsforbrændingsanlæggene, hvor det som brændsel bidrager til opvarmening.

Det er transportdelen, der er den største udleder, så hvis du har mulighed for at hente træet, og måske endda aflevere det uden brug af bil, vil CO2-udledningen være markant mindre.

Kunstigt juletræ: Pas på kemikalier

Ud over klimahensyn bør du også overveje sundhedsrisikoen ved at invitere et kunstigt juletræ indenfor i stuen. 

Langt de fleste juletræer i plastik er lavet af bl.a. PVC. Tidligere har PVC indeholdt skadelige, kemiske stoffer, men med årene er det blevet forbudt i Danmark og EU. Der kan dog stadig være ftalater, som kan være hormonforstyrrende, i juletræer fra andre lande, fx Kina, men det har dog været ulovligt at importere sådanne produkter til EU siden 2020.

Men vær ekstra opmærksom, hvis dit plastikjuletræ er produceret udenfor EU. Især, hvis der over årene drysser ’grannåle’ fra dit kunstige juletræ.

Kan du sætte levende lys i kunstigt juletræ?

Når et kunstigt juletræ er lavet af plastik, er det utroligt brandfarligt. Derfor anbefales det ikke at bruge levende lys sammen med dit kunstige juletræ, da det nemt kan brænde – og ud over selve brandrisikoen bliver der dannet giftige røggasser, hvis træet afbrændes. Vælg derfor altid kunstige LED-lys til det kunstige juletræ.

Klimavenligt juletræ: Fæld det selv

Der er derfor mange ting, der peger i retning af at vælge et almindeligt, ægte juletræ til jul. Men her er det ikke ligegyldigt, hvilket træ du vælger, hvis du vil tage klimahensyn.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er det bedst at vælge et juletræ af typen rødgran, da det er en mere nordisk tilvant gran end fx Normannsgran, der i sin opvækst kræver mere gødning og sprøjtegift. Endnu bedre er det også at vælge et økologisk eller FSC-mærket juletræ. 

Har du mulighed for selv at tage ud og fælde træet lokalt, er det allerbedst. I modsætning til allerede fældede træer, som måske ikke alle bliver solgt, sikrer du med selvfældningsmetoden, at der ikke går nogle juletræer til spilde. 

Endelig er en rigtig god mulighed også at vælge et juletræ i potte, som du efterfølgende kan plante ud i haven og måske selv fælde om nogle år – og dermed genbruge flere gange.