Spørg Bolius

Hvad er vigtigst for at undgå skimmelsvamp - temperatur over 18 grader eller luftfugtighed under 70%?

Til Bolius

Jeg har læst, at den indendørs luftfugtighed skal være på mindst 70%, for at der kan opstå skimmelsvamp. Hvis det er korrekt, hvad er så årsagen til at den anbefalede indendørs luftfugtighed om sommeren er på max 65% og om vinteren er på max 45%?

Samtidig har jeg flere steder læst, at den indendørs temperatur om vinteren ikke bør komme under 18 gr. - også angiveligt fordi det skulle forøge risikoen for skimmelsvamp.

Men hvad er op og ned på de to parametre luftfugtighed og temperatur?
Hvad er vigtigst: Temperatur over 18 gr eller luftfugtighed under en given procentsats, eller, eller, eller…?

Helge N

Hej Helge N

Luftfugtigheden inde varierer over året - det kan du læse om her: Hvor høj må luftfugtigheden være indendørs? 
 
Du skal være opmærksom på at selv om den relative luftfugtighed i et rum er under de 70 -75% som kan være grænsen for skimmel - så vil der være steder i rummet hvor fugten er højere. Det kan være fx overflader der er køligere end temperaturen i rummet, typisk vinduer og ydervægge hvor så fugten afsættes (kondens)  -  og det er jo netop der hvor der vokser skimmel. 
Det kan også være mere fugt i fx hjørner og kroge, bag møbler eller andre steder hvor luftcirkulationen ikke er tilstrækkelig og der derfor ophobes fugt, og dermed stor risiko for skimmelvækst.
 
På spørgsmålet om temperatur, er det sådan at jo højere lufttemperatur jo mere fugt kan luften indeholde, Derfor giver højere temperatur lavere relativ luftfugtighed, selv  om mængden af fugt er præcis den samme som ved lavere temperatur giver højere relativ luftfugtighed.

Se mere her: Fugt i soveværelset 
og her:5 tips: Sådan undgår du dug og kondens på indersiden af vinduerne 
 
Og så kan du læse meget mere om årsager til skimmelsvamp, hvordan du forbygger og kommer af med det her: Skimmelsvamp | Se hvordan du finder, forebygger og fjerner 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden