Spørg Bolius

Kan man med affugter undgå skimmelsvamp, også ved lavere temperatur?

Hej Bolius

I og mange andre skriver ofte, at man skal undgå indendørs temperatur på under 18 gr. pga. risiko for for høj luftfugtighed og dermed risiko for skimmelsvamp. Men jeg har anskaffet en luftaffugter, tilpasset min boligs størrelse.

Den er tændt 10-12 timer i dagtimerne og holder den relative luftfugtighed i disse dage på mellem 46 % og 51 % ved temperatur helt ned til 12 gr (12 gr. og 51% er om morgenen, hvor luftaffugter og varme har været slukket hele natten). Jeg flytter jævnligt min luftfugtighedsmåler om bag akvarie, reol og "hjørner". Der holder luftaffugteren stort set samme temperatur og luftfugtighed som i resten af boligen.

Bolius har tidligere oplyst at den relative luftfugtighed skal være på mindst 75 % for, at der kan opstå skimmelsvamp. Luftaffugteren er billig i drift: 4 timer for 1 kWh.

Derfor vil jeg høre, om der er noget, jeg har misforstået, eller om anbefalingen om min. indendørs temperatur blot ikke tager højde for muligheden med luftaffugter?

venlig hilsen Helge N

Hej Helge N

Du har ikke misforstået noget.

Hvis man har en affugter, kan man gå længere ned i temperatur. Ligesom man kan, hvis man sikrer tilstrækkelig ventilation.

Men det overordnede budskab er, at man ikke bør gå under 18 grader. Og det er ikke fordi, 18 er et ”magisk” tal. Man kan i nogle boliger sikkert gå længere ned, ligesom der i visse boliger allerede vil kunne ske skimmelvækst ved de 18 grader. Vi har valgt, som Energistyrelsen og mange andre, at sige 18 grader, da det er det, som passer på langt de fleste boliger og mennesker.

Man du kan da godt anvende affugter, og gå længere ned i temperatur. Husk, at hvis du opholder dig i boligen, bør du, uanset hvad, lufte ud 3 gange dagligt med gennemtræk i 3-5 minutter. Det er fordi udluftning/ventilation ikke kun er pga. fugt. Du får også luftet ud for partikler (madlavning, stearinlys mv) og for CO2.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden