Spørg Bolius

Hvad gør vi når omfangsdræn ikke er tilstrækkeligt til at holde vandet ude af kælderen?

Til Bolius

Jeg har en kælder der har fået lagt omfangsdrænet for 3 år siden.Men her under det store snefald er der nu  begyndte af sive vand ind i samlingen mellem gulv og dæk. Drænet er næsten lige renset og hvad jeg kan se fungerende.

Troede drænet ville gøre at dette problem ikke opstod.

Kan man gøre noget ved dette problem og i så fald hvad?

Hvad kan der ske hvis problemet bliver ved ?

venlig hilsen Louise

Hej Louise

Et omfangsdræn er et af de få tiltag man som boligejer kan gøre for at mindske risikoen for vandindtrængning fra grundvandet. MEN... det er ikke alle steder det er nok. Vi får generelt mere og mere grundvand. Og fx en stor mængde sne som smelter hurtigt, vil lægge så stort et pres på et helt område, at jorden bliver så fyldt med vand, at et omfangsdræn ikke er nok. Kommer der desuden et stort pres nede fra, så vil et dræn som ligger langs med huset, ikke nødvendigvis kunne 'suge' vandet som stiger op under huset. Et ekstra tiltag kunne være at få etableret stikdræn ind under huset. det er dræn som ligger en smule højere og så føres de ind under huset. Det er som du nok kan forestille dig, ikke et lille og nemt projekt, men kan være muligheden.
En anden mulighed er at få undersøgt muligheden for at lægge dræn flere steder i haven, for at tage presset fra drænet rundt om huset. Men igen,- er der bare vand i al jorden, så kan det have beskeden effekt.

Så af de værste scenarier, så kan det gå hen og være en umulig opgave at undgå vandindtrængning.
Jeg synes du skal gøre din kommune og spildevandsforsyning 
opmærksom på problemet. De kan nok ikke løse det her og nu, men jo bedre de har overblik over omfanget, desto bedre vil de kunne kigge fremad mod større tiltag, som forhåbentlig kan hjælpe.
Højt grundvand: Boligejere kæmper alene mod oversvømmede græsplæner 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden