Spørg Bolius

Tør vi købe et lavtliggende hus, hvor grundvandet ligger kun 1 meter under overfladen?

Kære Bolius

Min kone og jeg står overvejer at byde på et lavtliggende hus. Ifølge dingeo.dk og de geologiske målinger så ligger grundvandet på nuværende tidspunkt kun 1 meter under overfladen. Derudover ligger huset og de omkringliggende huser i en fordybning. Er dette noget som vil give os problemer fremmedrettet ved store nedbør og/eller bare generelt ?

Mvh Daniel

Hej Daniel

Vi har netop hos Bolius åbnet en side, hvor man også kan tjekke sin risiko: Når vandet kommer udefra.

Men som vi også gør en stor dyd ud af at sige, så er resultatet ikke en garanti for problemer (eller det modsatte), men en vurdering ud fra de tilgængelige data. Jeg kan se, at I ikke vil få kælder, og dermed vil risikoen blive mindre, da kælderen er et af de mest sårbare områder i en bolig, når vi taler oversvømmelser.

Hvor meget I kan regne med de vurderinger, som Dingeo og vi selv kommer med, kan man ikke rigtig sætte procent på. Sikkert er det, at mængden af terrænnert grundvand udgør et voksende problem. Det er også et problem, som mange kommuner tager alvorligt og gør noget ved. Så et par anbefalinger herfra:

1) At købe bolig er en stor investering, så brug nogle penge på at have en byggesagkyndig eller byggerådgiver med på sidelinjen hele vejen. Det er ved at stå på grunden, kigge i relevante papir og snakke med naboer og sælgere, at man kan få mest viden.

2) Snak med det lokale spildvandsselskab. Måske har de planer om at ændre kloakeringen. I nogle tilfælde vil gamle utætte kloakrør fungere som dræn, og bliver de tætnet, uden at der tages andre foranstaltninger, vil problemer med for højt grundvand kunne blive værre fremad. Til gengæld kan det også tænkes, at de har planer liggende i skuffen, som om få år vil afhjælpe evt. problemer.

3) Snak med kommunen om de samme ting, som I spørger spildvandsselskabet om. De kan også have planer parate, som blot ligger og venter på, at det er deres tur til at komme i spil.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden