Spørg Bolius

Tør jeg købe lavtliggende grund tæt på vandet - eller er der risiko for oversvømmelser?

Hej Bolius,

Vi overvejer at købe en byggegrund i min hjemby efter flere år i udlandet. Har nu fundet en tæt på vandet. Tjekkede så risikoen for oversvømmelse ved skybrud, og den er høj. Desuden skråner en del af grunden ret stejlt op mod en anden grund bagved, som gør det udfordrende med hus på den del.

En søgning på jeres kort for oversvømmelser viser, at flere faktorer spiller ind, herunder leret jord og en lavning.

Der er separeret kloak i området, og kan man med omfangsdræn og faskine undgå yderligere?

Jeg ved, det i sidste ende er vores beslutning, men kan I sige, om man bør genoverveje og finde et andet sted? Der er netop bygget hus på nabogrunden så det burde jo være muligt at bygge og måske undgå det værste vand evt. ved at regulere grunden.

Mvh Jesper

Hej Jesper

Jeg har kigget dig over skulderen og kan se, at din grund ganske rigtig på vores risikovurdering på vandetkommer.dk ligger i et område med risiko for oversvømmelse ved skybrud. 

Risikoen for jer er ikke vand fra kloakkerne (det kan det også være, men det er ikke det, vores vurdering bygger på). Det er overfladevand, som vil samle sig i den lavning som jeres mulige grund ligger på. Omfangsdræn og faskiner vil ikke hjælpe alverden, hvis der kommer til at ligge 30 cm vand på græsset. For så er faskinen fuld, og omfangsdrænet vil ikke kunne følge med.

Hvis I vil bygge på grunden, så kan en mulighed for at mindske risikoen være at få lov at bygge på en del af grunden, hvor terrænet reguleres opad. Det vil sikkert kræve en dispensation, med mindre kommunen er opmærksomme på problemet og har tænkt det ind i lokalplanen.

Vi har sammen med Miljøstyrelsen lavet en liste af fagfolk på klimatilpasning.dk, som alle har taget en ekstra uddannelse inden for klimatilpasning hos Teknologisk Institut. For et fornuftigt beløb, vil det være muligt at få lavet et klimatjek. Normalt kommer de og kigger på område, grund og hus. Hos jer vil det være området og grunden, som vil være det, de kan tage udgangspunkt i, og som vil være det, de kan komme med råd om. Ud fra området vil de kunne komme med anbefalinger om fx terrænregulering.

En anden måde at sikre sig bedst muligt er at tage fat i kommunen og spørge til deres handlingsplan for mulige oversvømmelser. Måske de har en plan? Måske de har lavet tiltag, som vi ikke har fanget med vores risikovurdering (som arbejder ud fra offentligt tilgængelige data)?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden