En tændt computer hele arbejdsdagen. Tændte lamper, toiletskyl, opvarmning af frokosten og så noget kaffe i løbet af dagen. Det kan hurtigt løbe op, når du arbejder hjemme nogle dage om ugen i stedet for at tage ind på kontoret.

Eller kan det? 

Fagekspert i boligøkonomi i Videncentret Bolius, Jørgen Munksgaard Rasmussen, har lavet en beregning ud fra en række forudsætninger, der selvfølgelig kan variere fra person til person. Elpriserne er beregnet ud fra en pris på 5,68 kr. pr. kWh (gennemsnitsprisen i august 2022). 

- Hvis du gør regnestykket op, er den direkte udgift til hjemmearbejde faktisk ikke så stor, som mange måske tror. Selvfølgelig koster det noget i strøm, og måske også lidt ekstra til varme, hvis du sidder hjemme.

- Du skal nok regne med et merforbrug på 15-20 kWh om måneden, hvis du arbejder hjemme hele tiden. Og derudover skal du selvfølgelig også selv betale for kaffe, frokost og frugtordning. Men til gengæld sparer du noget på transporten, som også er en væsentlig del af de høje energipriser, vi ser lige nu, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Så meget koster en hjemmearbejdsdag i el og andet forbrug

Hjemmearbejde

Elforbrug i Wh

Andet forbrug i kr.

Bærbar PC i 8 timer

240

 

LED pærer tændt i 4 timer

20

 

Hæve/sænkebord i 8 timer

3,20

 

Router og internet i 8 timer

88

 

Opladning af mobil i to timer

20

 

Standby forbrug oplader i seks timer

0,60

 

TV 30 " tændt i to timer

88,20

 

Løs højttaler til streaming i seks timer

60

 

Kaffemaskine til kapsler til tre bryg

360

 

Brødrister i 7,5 min

81,25

 

Komfur, lille plade på 1,5 i 1/2 time

110

 

Samlet forbrug i Wh

1.071,25

 

Samlet el-forbrug i kr.

6,08

 

Vand, 15 l.

 

1,10

Afskrivning kontorplads 15 år

 

1,70

Fryns: Kaffe-kapsler 3 stk

 

7,50

Fryns: Frugtordning, 1 æble dagligt

 

2,50

Samlet pris for el og andet forbrug i kr.

 

18,88

Forudsætninger for beregningerne

Prisen på hævesænkebord, kontorstol og underlag  udgør 5.600 kr., der afskrives over 15 år, hvorefter udgiften fordeles over 220 arbejdsdage årligt.  Forrentning er ikke indregnet. Gennemsnitsprisen for en m3 vand udgør ifølge Danva 73 kr. Elprisen er sat til gennemsnittet i august på 5,68 kr. Elforbruget på de angivne enheder er enten målt af Videncentret Bolius, indhentet fra Sparenergi.dk eller opgivet af forhandler.  Specifikt for opvarming af vand er anvendt følgende set-up: 1 liter vand opvarmes fra 21 til 100 grader på 4 minutter ved brug af en varmekedel på 1,8 kWh. Forbrug i Wh: 1800/60*4=120 Wh.  Brødrister bruger 650 Wh. LIlle kogeplade på  1,5 bruger 220 Wh

Udgifter til strøm til pc, lys, kaffemaskine og komfur ved hjemmearbejde

For langt de fleste vil en hjemmearbejdsdag involvere omkring otte timer foran computeren. Den post udgør da også en af de største på budgettet, og alligevel løber udgiften kun op omkring 1,3 kr., hvis du benytter en almindelig bærbar computer.

En anden større post på hjemmearbejdebudgettet, når det kommer til strøm, er brug af kaffemaskine. Hvis du benytter en kaffemaskine til kapsler, og du drikker tre kopper kaffe om dagen, vil det i strøm koste knap 2 kroner pr. dag.

Samlet set viser Jørgen Munksgaard Rasmussens udregninger, at med strøm til computer, tændte LED-pærer i lamper, hæve-/sænkebord, router og internet, opladning af mobil, standby-forbrug, kaffemaskine, tændt fjernsyn og højtalere samt brug af brødrister og komfur, vil det daglige elforbrug til hjemmearbejdsplads løbe op i omkring 1 kWh. I august 2022 kostede én kWh i gennemsnit 5,68 kroner.

Udgifter til vand og varme, når du arbejder hjemme

Ud over strøm er det også vigtigt at kigge på, hvilket merforbrug der vil være til vand og varme, når du arbejder hjemmefra.

- Vand til kaffe og toiletskyl har jeg beregnet til omkring 15 liter om dagen, hvilket giver en merudgift på omkring 1,10 kr., siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Evt. ekstra udgifter til varme er ikke medregnet. Mange har samme temperatur døgnet rundt, og så vil der ikke være øgede varmeudgifter ved at arbejde hjemme. Men hvis du normalt sænker temperaturen, mens du er job, eller påtænker at gøre det, vil der i de fleste tilfælde være en ekstraudgift til varme.

Pris for at arbejde hjemme: Knap 20 kroner for en hjemmearbejdsdag

Endelig har fageksperten – ud over merforbrug i energi – kigget på, hvad det vil koste ekstra at arbejde hjemmefra.

- Der vil også være en afskrivning på kontorpladsen, som vil ske over 15 år. Derudover vil der være udgifter til sådan noget som frugt og kaffekapsler, som jo normalt set vil blive betalt, når du arbejder fra din gængse arbejdsplads. 

- Samlet set – med el, vand, varme og fryns – vil en hjemmearbejdsdag løbe op i 18-20 kr. Det kan jo godt virke som meget, hvis du ganger det op med 10-15 gange på en måned. Til gengæld kommer du ikke langt i bilen for knap 20 kr., og benzinudgiften sparer du jo med en hjemmearbejdsplads, forklarer Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Sådan kan du spare el, vand og varme på din hjemmearbejdsplads

Herunder finder du en række spareråd, som SparEnergi.dk giver til at spare på energien på arbejdspladsen. Du kan i vid udstrækning overføre disse råd til hjemmearbejdspladsen.

  • Skru ned for varmen. Varm kun rummet op til 19 grader og hold døren lukket mellem rum med forskellige temperaturer.
  • Spar på strømmen. Gør det til en vane at slukke for lys, skærme, computer og andet elektronik, når du går fra din hjemmearbejdsplads.
  • Brug mindre varmt vand. Fx når du vasker hænder eller vasker op. Når du starter opvaskemaskinen, så sørg for at holde dig på de lavest mulige temperaturer og gerne helt ned til 20-30 grader.
  • Anvend strømmen, når den er billigst. Følg med i elprisens udvikling og brug mest strøm, når den er billigst.