Spørg Bolius

Hvad vokser på mine buske og træer?

Hvad er det mon, som tilsyneladende breder sig i min have? Er det lav?
Og er det uskadeligt, eller? Det sidder på dele af min ligusterhæk (som er gammel), på et par gamle frugttræer og også på nogle af de “yngre” (15-20 år gamle) buske. Skal jeg igang med beskærersaksen, eller skal jeg blot nyde det dekorative element, som det også er?

Dbh Stine

Hej Stine

Det er rigtig nok lav der vokser på dine grene. Lav ses ofte på vedplanter, hvor væksten er mere eller mindre gået i stå, eller hvor tilvæksten er meget lille. Lav ødelægger som udgangspunkt ikke planterne, men er et tegn på planterne mistrives eller er ved at forfalde på grund af alderdom. Når grene ikke vokser meget, vil lav have bedre mulighed for at etablere sig, da friske grene, der vokser meget i tykkelsen, vil ”afstøde” eller forhindre lav i at sætte sig fast.

Bekæmpelse af lav sker ikke ved at fjerne den lav, der allerede er etableret. Den gør ikke mere skade end de årsager, der er til at den kan etablere sig. Træerne og den gamle liguster har muligvis en alder hvor man må acceptere det lav der er, da en beskæring ikke vil sætte henfaldet i stå. Med hensyn til buskene kan du eventuelt forsøge dig med en foryngelse, hvor du klipper nogle af de ældste og tykkeste grene af lige over jordoverfladen, og ser om de ikke skyder med nye friske grene. Skyder buskene på ny, kan du de næste år tage yderligere nogle af de ældste grene. Det rette tidspunkt for dette er afhængigt af hvilke buske du har, men for de fleste buske er et godt tidspunkt i sensommeren eller det tidlige efterår.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden