Spørg Bolius

Kan den gamle ligusterhæk blive pæn igen?

Hej Bolius

Vi er netop blevet husejere, og den gamle ligusterhæk ser meget misvedligeholdt og grim ud.

Jeg kan også se, at en del grene, også nogle af de større, er døde i hækken (se vedhæftet billede).

Mit spørgsmål er, hvad jeg skal gøre med vores hække - er det for sent at redde dem, eller hvad kan vi gøre for at få dem pæne?

Kan jeg begynde at klippe kraftigt ud i de mange døde grene?

Venlig hilsen Jimmy L

Hej Jimmy

Når du siger, at I lige er blevet husejere, går jeg ud fra, at I ikke har set, hvordan hækken ser ud i sommerhalvåret. Ældre ligusterhække kan generelt godt se lidt slidte ud hen over vinteren, hvor de har smidt en del af deres blade. I kan derfor med fordel se, hvordan den tager sig ud hen over sommeren, når de friske nye blade er sprunget helt ud. Herefter kan I så vurdere, om der er brug for en større indsats for at få hækken til at fremstå pænere og sundere.

Er det tilfældet, kan en nedklipning af hele hækken i efteråret være en mulighed. Her klipper man hele hækken ned til ca. 5 cm over jorden og lader hækken skyde op på ny. Det vil så tage et par år, før der står en fin og tæt hæk. Det lyder drastisk, men det er måden, man fornyer en ligusterhæk.

Hvis i forsøger jer med at klippe det døde ud af hækken, kan I risikere at hækken vil vælte, da de yngre og nye skud ofte støttes af det gamle ”skelet”, men det kan være svært at vurdere omfanget på forhånd.

Vær opmærksom på, at hvis det er en hæk i skel mod nabo, så skal I som naboer være enige om det: Hæk og hegn i skel - få styr på reglerne for hegnsloven her 

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden