Spørg Bolius

Hvert efterår får vi store klynger af fluer indendørs - hvorfor og hvad gør jeg?

Har et spørgsmål vedrørende fluer i mit hus.

Hvert år i løbet af overgangen fra sommer til efterår, bliver jeg tæppebombet med fluer i huset.

De maser sig ind ved vinduesrammerne, selv om vinduerne er lukket hermetisk. I år kravlede de på muren i solen, og så kravler de også ind, selvom vinduerne er lukket.

Det betyder, at jeg har tonsvis af fluer i vinduerne, når jeg kommer hjem fra arbejde. Er der varmt og dejligt, så der er næsten sort af fluer. Jeg rammer dem konstant, når jeg vasker vinduer, og de skider på mit malede tapet, så der er små flueklatter overalt.

Hvordan pokker kommer jeg af med dem? Det er noget, der varer flere måneder, indtil vejret udenfor er for koldt og de måske dør. Hvad ved jeg.

Det er både store og helt bittesmå flueunger. Jeg støvsuger op konstant og får en fluesværm i hovedet, når jeg forsøger at lukke vinduet op for at komme af med dem.

Et problem gennem flere år.

Hvad gør jeg?

Kære Jette M

Det kunne være det, der hedder klyngefluer

Om sommeren holder fluerne sig udendørs, men om efteråret samler de sig i store grupper, fx på en varm mur, inden de sammen finder et sted, hvor de kan overvintre. Det kan fx være i hulrum eller kroge i uopvarmede rum, ofte på lofter. Der er en tendens til, at de opsøger det samme hus år efter år.

Klyngefluer er ikke skadelige, men irriterende, og ses om vinteren, fordi de overvintrer som voksne fluer i modsætning til de fleste andre fluer, der overvintrer som pupper eller larver.

Larverne er svære at bekæmpe, fordi de lever som snyltere i regnorme, hvorefter de forpupper sig og efter et par uger som voksne flyver op fra jordbunden.

Men man kan forebyggende tætne vinduer og sprækker, og i det tidlige efterår forsøge med insektpudder, der hvor fluerne hvor de samles i klynger inden de søger ind, fx solvarme mure o.l.

Indendørs kan man lægge insektpudder, der hvor de samles, og i hulrum og sprækker hvor de kommer ind. Ellers kan der støvsuges, der hvor de sidder, mens de, der flyver rundt, kan bekæmpes med insektspray til flyvende insekter.

Læs mere om klyngefluen hos Skadedyrslaboratoriet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden