Kort resumé

  • Flyvemyrer er nyudklækkede dronninger og hanner fra myreboer, og de kan fjernes indendørs ved at åbne vinduerne. 
  • Hvis man oplever mange flyvemyrer indendørs, kan det være tegn på et myrebo i huset, som kan findes og ødelægges for at forhindre fremtidige myrer. 
  • For at forebygge flyvemyrer kan man lægge/sprøjte godkendte inseksmidler, hvor myrerne kommer ind, og fjerne søde sager, der tiltrækker dem. 

Hvad er flyvemyrer?

Flyvemyrer er nyudklækkede dronninger og hanner fra et almindeligt myrebo. De almindelige arbejdermyrer, der er sterile hunner, har ingen vinger.

Flyvemyrer er ikke farlige, men det kan være ubehageligt, hvis hundredevis af dem sidder indendørs i din bolig.

Hvornår er der flyvemyrer?

Juli og august er højsæson for flyvemyrer. I myreboerne med sorte havemyrer klækkes et stort antal nye dronninger og en betydelig mængde hanner om sommeren, og når temperaturen, samt vind- og fugtforholdene, er helt rigtige, flyver de til vejrs for at parre sig med myrer fra andre boer.

Efter parringen dør hannerne. Dronningerne bider deres vinger af og kravler ned i jorden og lægger æg, der bliver til nye arbejdermyrer.

Bør du frygte et indendørs myrebo eller myretue?

Oplever du et væld af flyvemyrer indendørs, kan du som hovedregel udlede, at myreboet ligger i huset. 

Det er kun sjældent, at den sorte havemyre forårsager skader på husets konstruktion. Men hvis du konstaterer et stort antal flyvemyrer indendørs, er det oplagt at undersøge - fx via en krybekælder - om myreboet ligger i forbindelse med træværk. Myrenes aktivitet kan i værste fald forårsage fugtskader på træværk.

Hvordan slipper du af med et myrebo i dit hus?

Den nemmeste løsning er at finde myreboet og ødelægge det, for så kommer myrerne ikke igen en anden gang. Men myreboer findes typisk under gulvet og kan være svære at finde.

Du kan lede efter myreboet via en krybekælder, hvis du har en. Hvis ikke, skal du se efter mørke pletter, der breder sig på trægulvet, da boet måske findes derunder. Fjern fx gulvbrædder, paneler eller dørlister og put myrepudder så langt ind som muligt.

Er det fra en nærliggende myretue udenfor huset, problemet kommer, kan du overhælde den med kogende vand af flere omgange. Det dræber myrene og ødelægger boet.

Hvad gør du, hvis dit vindue er fyldt med flyvemyrer?

Er dit vindue fyldt med flyvemyrer, eller er der mange flyvemyrer i et rum, skal du åbne vinduet, for de vil gerne ud.

Er det ikke nok, kan du bruge støvsugeren eller sprøjte med en insektgift, der indeholder pyrethrum. Giften skal have dansk mærkat og være godkendt og beregnet til bekæmpelse af flyvende insekter.

Hvordan sikrer du din bolig mod flyvemyrer?

Myrer er så små, at det er tæt på umuligt at sikre huset 100 procent mod de ubudne gæster. Men der er flere muligheder for at gøre noget:

  1. Læg gift, hvor myrerne kommer ind. Myrer kan også komme ind udefra, og de kommer typisk ind det samme sted. Se efter små bunker af sand og grus. Sprøjt eller læg insektmidler, myrepudder eller myrelokkedåser på stedet. Det skal fremgå tydeligt af brugsanvisningen, at midlet er godkendt til bekæmpelse af myrer og/eller krybende og kravlende insekter, og de bør være godkendte af Miljøstyrelsen. Samtidig bør der stå, at midlet har en vis langtidsvirkning, så stoffet er virksomt i dage eller uger efter, du har sprøjtet det ud.
  2. Fjern søde sager. Myrer tiltrækkes af duften af søde sager som fx en tom sodavandsflaske eller frugt. Sørg derfor for at få vasket op, ryddet op, støvsuget og at tømme skraldespanden.