Hundredvis af flyvemyrer, der sidder i vinduet, og en lille hær af myrer, der marcherer hen ad dit gulv og videre op i dine madvarer.

Nej, det er ikke lige det sjoveste at åbne døren til, når du vender hjem fra sommerferien. Men du har flere muligheder for at undgå et myrefyldt hus, om end du aldrig kan sikre dig 100 procent mod hverken myrer eller flyvemyrer, fordi de er så små, at de kan slippe ind over alt.

Sådan holder du myrer væk

  1. Ødelæg myreboet. Både, når du skal bekæmpe myrer og flyvemyrer er den bedste løsning at finde myreboet og ødelægge det, så kommer myrerne ikke igen en anden gang. Myreboer er typisk under gulvet og kan være svære at finde - er der en mørk plet, der breder sig på trægulvet, er boet måske derunder. Fjern fx gulvbrædder, paneler eller dørlister og put myrepudder så langt ind som muligt. Er myretuen udenfor kan du gentagne gange hælde kogende vand i tuen og på den måde ødelægge boet og dræbe myrene.
  2. Læg gift, hvor myrerne kommer ind. Myrer kan også komme ind udefra, og de kommer typisk ind det samme sted - se efter små bunker af sand og grus. Sprøjt eller læg insektmidler, myrepudder eller myrelokkedåser på stedet. På brugsanvisningerne skal der stå, at midlet er godkendt til bekæmpelse af myrer og/eller krybende og kravlende insekter.
  3. Fjern søde sager. Myrer tiltrækkes af duften af søde sager, fx et glas med sodavand i bunden. Sørg derfor for at få vasket og ryddet op og støvsuget, inden du tager på ferie. Tøm skraldespanden og hav ikke beskidte ting stående i opvaskemaskinen.

Brug støvsuger og gift mod myrer

Hvis der alligevel er myrer i dit hus, når du kommer hjem fra ferie, er de bedste råd at bruge støvsugeren og insektmidler mod krybende og kravlende insekter. Midler skal være godkendt af Miljøstyrelsen, og på det skal der stå, at det har en vis langtidsvirkning, så stoffet er virksomt i dage eller uger, efter du har sprøjtet det ud.

Er dit vindue fyldt med flyvemyrer, skal du åbne vinduet, for de vil gerne ud. Er der mange flyvemyrer, kan du sprøjte med en insektgift, der indeholder pyrethrum. Giften skal have en dansk etikette og være godkendt og beregnet til bekæmpelse af flyvende insekter.