Spørg Bolius

Hvilke terrassebrædder holder længst?

Hej Bolius

Udskiftning af ældre terrasser (ca. 75 m2):
Spørgsmål 1: Har fået et tilbud på terassebrædder m.v. fra en af de større byggemarkeder, og når jeg ser på prisen for f.eks. terrassebrædder 32x125 mm er det stort set samme pris som i et billigere byggemarked. Træet er NTR AB kvalitet og 70% PEFC certificeret.
Hvis træet er NTR AB kvalitet hos alle leverandører, er det så samme kvalitet, si alle byggemarkeder?
Spørgsmål 2: Den terrasse jeg skal udskifte - har holdt i over 20 år - vil min nye terrasse med ovennævnte trækvalitet (trykimprægneret NTR AB) holde i 20 år eller skal jeg overveje en bedre kvalitet - hvis holdbarheden skal bevares med de ca. 20 år?
Hvis jeg skal købe noget dyrere træ i bedre kvalitet - hvad skal det så være?
Jeg vil gerne have en holdbar terrasse -men terrasserne er også med de 75 m2 også en større sag - og vil også gerne begrænse omkostningerne - men det er selvfølgelig en afvejning mellem pris og kvalitet.

vh John F

Hej John F

Selvom at træet både er NTR-AB mærket og PEFC certificeret, er det ikke en endegyldig garanti for holdbarheden.

NTR-AB angiver imprægneringstypen, som her er at det ikke er godkendt til jordkontakt.

PEFC sikrer at selve skovdriften er bæredygtig, men er ikke en garanti for holdbarheden.

Du bør derfor være kritisk, når du bestiller terrassebrædderne, for der kan være stor forskel på kvaliteten. Spørg eksempelvis ind til garantien, da der kan være forskel her.

Terrassebrædder i hårdttræ har en længere holdbarhed end trykimprægneret træ, som typisk er fyrretræ. Det kan fx være egetræ, ipé eller mahogni. Som du er inde på, er det til en højere pris, men udtryk vil selvfølgelig også være anderledes.

Trods forskel i prisen burde du af miljøhensyn overveje at bruge en anden type end trykimprægneret. Læs mere om hvorfor og meget mere i vores artikel her:Brædder til terrassen | Få et godt overblik over valg af træ til din træterrasse 

Der er ikke en type jeg vil anbefale frem for en anden. Og især i disse tider, hvor materialepriserne varierer meget, kan det være svært at vurdere prisforskellen.

Uanset hvilken type du ender med at vælge, bør du sikre, at det er FSC eller PEFC certificeret.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden