Hvilke brædder kan du bruge til terrassen?

Når vi taler om brædder til terrassen, mener vi brædder til terrassegulvet - ikke det træ, der har direkte kontakt med jorden, fx de stolper, som en hævet terrasse hviler på eller konstruktionen under selve terrassebrædderne.

Inden du forelsker dig i nogle smukke brædder til din terrasse, bør du tænke på, at træet også skal vedligeholdes, og at der i det ligger et stort stykke arbejde mindst 1 gang om året. Gør dig klart, om du er villig til at lægge det arbejde i terrassen. Det er også vigtigt at finde ud af, om brædderne skal olieres eller males, inden du vælger træsort.

Der findes flere forskellige danske og eksotiske træsorter, der kan bruges til terrassebrædder.

Velegnede brædder i danske træsorter

Dansk lærk er meget velegnet til udendørs brug.

Dansk lærk

Lærk er særdeles velegnet som terrassebeklædning, men bør i alle tilfælde behandles med enten olie eller maling.

Hvis lærketræet står ubehandlet, vil det allerede efter et par måneder blive gråligt. Nogle mener, at denne grålige farve er flot og klæder terrassen. Men vil du gerne se lærketræets naturlige farve og ved, bør det behandles med olie.

Lærketræ kan fås som sibirisk lærk (eksotisk træsort), som prismæssigt ligger i den mellemste kategori, eller som dansk lærk, der ligger i den billigste kategori.

Velegnede brædder i eksotiske træsorter

De eksotiske træsorter, der bruges til terrassegulve, kan normalt holde længe i det danske klima. Det skyldes, at det er meget hårde træsorter med et højt niveau af olie og andre naturlige stoffer, der gør dem modstandsdygtige over for råd og svampeangreb.

Det er svært at finde konkrete tal for, hvor længe de forskellige eksotiske træsorter kan holde. Mange af træsorterne har ikke været brugt så længe her i landet, så der er endnu ikke så mange erfaringer med, hvordan de klarer sig i det danske klima igennem længere tid. Teak og mahogni er nogle af de eksotiske træsorter, som er bedst kendt. De er blandt de absolut dyreste træsorter, men erfaringen er, at de har en meget lang holdbarhed.

Teak

Teak har en naturlig mørk, varm og smuk glød. Hvis det mindst en gang om året bliver slebet og olieret, vil det fremstå flot. Bliver teak ikke olieret, vil vejret få det til at blive sølvgråt med tiden. Teak er særdeles velegnet til terrasser, men det er et dyrt materiale, hvilket afholder mange fra at bruge det.

Mahogni

Mahogni er mørkebrunt, en anelse lysere end teak, og kan have et svagt orange skær. Ligesom teak vil mahogni blive gråligt med tiden, hvis det ikke bliver olieret mindst en gang om året. Mahogni er lidt billigere end teak, men ligger afgjort i den dyre ende.

Ipé

Ipé er mørkt i farven. Det er afsindigt hårdt og er derfor særdeles velegnet som terrassebrædder. Du skal være opmærksom på, at værktøjet skal slibes flere gange, når der arbejdes med ipé, på grund af veddets styrke og hårdhed. Der skal bores for, når brædder af ipé skal skrues fast med skruer af rustfri stål. Det kan ikke lade sig gøre at skrue igennem brædderne. Ipé ligger i den billige ende af den dyre kategori.

Bankirai

Bankirai er den lyseste af de eksotiske træsorter og også både den billigste og blødeste. Den er et udmærket alternativ til de dyrere træsorter som teak og mahogni, selvom den ikke er helt i samme klasse kvalitetsmæssigt (holdbarhed, udseende). Den ligger i den mellemste priskategori.

Sibirisk lærk

Sibirisk lærk har et højt indhold af harpiks og garvesyre og har en meget høj densitet af nåletræ at være. Derfor er det særdeles velegnet som brædder til terrasser.

Varmebehandlet træ

Et holdbart alternativ til eksotisk hårdttræ og trykimprægneret træ er træ, der er blevet varmebehandlet.

Varmebehandlingen giver træet en bedre modstandsdygtighed mod svampe- og skimmelangreb. Behandlingen gør også træet mere formstabilt, således at det ikke vrider eller slår sig.

Varmebehandlingen er mere miljøvenlig, både under fremstillingen og når det skal bortskaffes, da der ikke er anvendt kemikalier. Til terrassebrædder anvendes der typisk fyrretræ, der i øvrigt får en mørkere farve af varmebehandlingen. Du skal være opmærksom på, træet er lidt anderledes at arbejde med end andet træ, blandt andet gør behandlingen træet lidt mere sprødt og støvet kan virke irriterende på luftvejene. Til terrassebrug skal træet behandles med en træolie med fungicider for at beskytte overfladen mod skimmel og bevare den brunlige lød.

Varmebehandlet træ fremstilles i flere lande, blandt andet i Danmark af producenten Celloc og af finske ThermoWood, hvis produkter er Svanemærkede og forhandles i Danmark.

FSC-mærket træ

Husk at tjekke, om terrassebrædderne er forsynet med et FSC-mærke. FSC-certificeret træ handler ikke kun om tropisk træ som teak og ipé, men om træ fra hele verden - også Danmark. Alle danske statsskove og 2 andre skove er FSC-certificeret.

Hvis du vælger brædder af FSC-mærket træ, er du sikker på, at træet er produceret på en bæredygtig måde. Det vil sige at der ikke fældes flere træer end skoven kan nå at gendanne og uden brug af kemikalier og pesticider.

FSC er en international mærkningsordning, der også giver garanti for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, gør det under ordentlige vilkår, det vil sige at de er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn.

Du kan læse mere om FSC-mærkning her. Når det drejer sig om terrassebrædder findes der indtil videre 6 virksomheder i landet, der er godkendte til at sælge og markedsføre færdigproducerede FSC-produkter. Du finder dem ved at søge her.

Når du skal vælge brædder, skal du være opmærksom på følgende:

 • Er brædderne pæne i overfladen og uden for mange knaster? 
 • Er brædderne lige og rette? 
 • Hvis du vil have mønstre på brædderne, så tjek, om udfræsningerne er ens. 
 • Har brædderne afrundede kanter, som de bør have? 
 • Er brædderne ens i farve og nuancer, så der ikke kommer for stort spil i terrassens overflade? 
 • Har brædderne ligget overdækket eller indendørs, så de ikke allerede er begyndt at blive grå af vejret og nedbrudt?

Er der træ, du ikke bør købe?

Du bør så vidt muligt undgå at bruge terrassebrædder af trykimprægneret træ. Trykimprægneret træ er træ, der er blevet imprægneret med kemiske væsker, som forlænger træets holdbarhed og styrke.

Ulempen ved trykimprægnerede brædder er, at de selv efter mange år indeholder giftige kemikalier. Derfor anbefaler Miljøstyrelsen, at du så vidt muligt undgår at bruge trykimprægneret træ og i stedet vælger træsorter, der naturligt har en lang holdbarhed.

Man kan dog vælge at bruge trykimprægneret træ til de stolper, der skal i jorden, samt til den bærende konstruktion, der holder brædderne.

Hvilke terrassebrædder er mest holdbare?

Med de fleste byggematerialer kan det godt betale sig at investere og købe bedre kvalitet, fordi de holder længere. Det samme gør sig gældende, når der er tale om terrassebrædder af træ.

De mest holdbare træsorter er teak, mahogni og ipé, som alle ligger i den dyre ende. Mindre holdbare og billigere, men stadigvæk anbefalelsesværdige træsorter, er lærk og bankirai.

Terrassebrædder af trykimprægneret træ holder længe på grund af det høje indhold af kemiske tilsætningsstoffer, men de er meget forurenende for miljøet, så undgå denne type brædder.

Varmebehandlet træ kan have en holdbarhed til terrassebrug, der ifølge producenten ThermoWood kan måle sig med teak.

Hvis terrassebrædderne skal stå ubehandlet, kan det kun anbefales at bruge hårde træsorter som teak, mahogni og ipé.

Alle terrassebrædder bør dog behandles med olie, træbeskyttelse eller maling mindst hvert andet år. Behandlingen bør foretages efter grundig afrensning og/eller slibning af brædderne.

Det vil gøre bræddernes holdbarhed længere og vil i den grad friske dem op. Hvis du gerne vil have, at terrassen skal stå i den valgte træsorts naturlige farve og glød, bør brædderne behandles mindst 1 gang om året, helst om foråret, så den er smuk til sommerens brug.

En terrasse, der ikke blive vedligeholdt, vil hurtigere nedbrydes og blive grå at se på. Derudover er olie eller maling med til at gøre træet mere smidigt og fleksibelt, så du undgår flækkede brædder m.m.

Hvilken størrelse og overflade skal terrassebrædderne have?

Terrassebrædder bør have afrundede kanter, da de holder meget bedre, end hvis brædderne har skarpe kanter. Desuden er afrundede brædder nemmere at behandle.

Du bør købe terrassebrædder uden mønster eller andre udfræsninger, der giver riller i overfladen. Det kan godt være, det umiddelbart ser flot ud, men terrassebrædder med riller er næsten umulige at vedligeholde og holde rene. Det kan stort set ikke lade sig gøre at fjerne snavs, alger og andet i revnerne.

Det er svært at sige, hvilken størrelse terrassebrædder der er bedst. Hvis de er for tykke eller brede, er der større risiko for, at de revner og flækker og dermed bliver grimme at se på. Vælg brædder, der er 20-25 mm i tykkelsen og 130-160 mm i bredden.

Hvad bør du se efter, når du vælger brædder til terrassen?

Hvad enten du står i trælasten eller køber brædder over nettet, er det vigtigt at huske på følgende:

Hvordan ser brædderne ud?
Er de lange og flotte, eller krummer de meget? Krumme brædder kan være meget svære at få til at ligge i flotte lige baner. Selvom der bruges afstandsklodser, når de monteres, vil brædder, der krummer og slår sig i langt højere grad vride sig og få terrassen til at se skæv ud.

Hvordan bliver brædderne opbevaret i trælasten?
Står brædderne inde i en hal og dermed i tørvejr, eller ligger de udenfor uden afdækning? Hvis brædderne opbevares tørt og ikke bliver udsat for regn og vind, sker der ingen nedbrydning af dem, som brædder opbevaret udenfor uden afdækning er udsat for. Tjek derfor også, om brædderne er pæne og ikke grålige på grund af vejret.

Hvordan ser selve brættet ud?
Se godt efter, hvordan brædderne ser ud. Er de rette og har flotte åretegninger/mønstre, eller er de skæve og fulde af knaster? Et skævt bræt kan være meget svært at rette op og få til at ligge lige. Især de eksotiske træsorter er så hårde, at de næsten er umulige at få til at ligge pænt, hvis de ikke er helt lige. Nogle tror, de kan vride brædderne, så de kommer til at ligge pænt. Det kan også godt være, de ligger pænt de første måneder, men med tiden vil de vride sig og måske skubbe til nogle af de andre brædder, så dele af terrassen bliver skæv.

Knaster er et andet problem. Et par knaster hist og her kan være okay, men for mange knaster svækker træets kvalitet og styrke. Vand trænger desuden ned i knaster og holder brættet fugtigt længere end brædder uden knaster.

Hvor bør du købe brædderne på nettet eller i trælasten?

Der er mange, der køber byggematerialer over nettet, og der kan da også være penge at spare. Men der er nogle faldgruber, du skal være opmærksom på, hvis du køber på nettet.

Det kan være meget vanskeligt at se kvaliteten af de brædder, som en internetbutik tilbyder. Der kan sagtens være billeder af de enkelte materialer, men der er ingen garanti for, at det, du ser, også er det, du får. Derfor er det vigtigt at være hjemme og modtage brædderne, når de bliver leveret, så du kan tjekke, at de er i den ønskede kvalitet. Skriv ikke under på leveringen, før du har sikret dig, at alle brædder ser ud som ønsket.

I trælasten kan du se og røre ved brædderne, og det er nemmere at vælge de rigtige ud.

Hvis du selv vil købe brædder til en terrasse, men vil have en håndværker til at lave den for dig, skal du sikre dig, at håndværkeren er med på den aftale. Det er absolut ikke alle håndværkere, der vil arbejde med materialer, som kunden har købt. Du skal være opmærksom på, at håndværkeren intet ansvar har for materialer, der er indkøbt af bygherre. Du vil derfor ikke kunne reklamere over eventuelle fejl eller mangler på materialer, du selv har købt.

Hvad koster brædder til terrassen?

Hvad enten du overvejer at købe terrassebrædder i den lokale trælast eller på nettet, bør du undersøge de forskellige priser grundigt, for der kan være stor forskel. Har du planer om en terrasse på 50-100 kvadratmeter, er der penge at spare, alt efter om brædderne koster 499 kr. pr. kvadratmeter eller 699 kr. pr. kvadratmeter.

Der er normalt sammenhæng mellem pris og kvalitet, og de træsorter, der holder bedst, er også de dyreste.

Prisen på de forskellige træsorter varierer meget. Trykimprægneret træ er normalt billigst, lærk er lidt dyrere, men stadig relativt billigt, mens de eksotiske træsorter er noget dyrere. Teak er en af de dyreste træsorter, men anses også for at være en af de bedste og smukkeste til terrasser.

Priser på terrassebrædder

 • Dyr kategori - teak, mahogni og ipé: 700-1.500 kr. pr. kvadratmeter inkl. moms (marts 2016)
 • Mellemkategori - bankirai og sibirisk lærk: 300-700 kr. pr. kvadratmeter inkl. moms (marts 2016)
 • Billig kategori - dansk lærk: 100-300 kr. pr. kvadratmeter inkl. moms (marts 2016)

Beregn pris på træterrasse

Med Videncentret Bolius' beregner nedenfor kan du få svar på, hvad det kan koste at købe en træterrasse, hvis du selv trækker i arbejdstøjet eller får en håndværker til at lave den.

Beregneren kan ikke give dig en præcis pris på din specifikke opgaver, da flere variable påvirker den endelige pris, du modtager fra en håndværker. Alt fra håndværkerens timeløn til terrassens placering, om den fx skal hæves eller ej, spiller en rolle. Derudover kan træpriserne variere fra forhandler til forhandler.

De viste priser stammer primært fra Molio Prisdata, der opdateres jævnligt og er hele byggebranchens de-facto-priser i forbindelse med nybyggeri, renovering, anlæg og drift. 

Se beregnerens forudsætninger

 • Rust- og syrefrie skruer koster ca. 3 kr. pr. stk (Carl Ras, 1. april 2019), mens en galvaniseret dykker koster omkring 20-50 øre pr. stk.
 • Ovenstående giver en materialepris (inkl. moms) på 12 kr./m² for søm og 160 kr./m² for skruer
 • Fagekspert i Videncentret Bolius Tine R. Sode anbefaler, at du skruer terrassebrædderne fast, så eventuelle ændringer kan foretages. Men hvis fokus kun er på prisen, kan brædderne sømmes fast
 • For de forskellige træsorter er antaget følgende m²-priser:
  • Trykimprægneret træ: 475 kr.
  • Ipé: 1.200 kr.
  • Teak: 2.525 kr.
  • Lærketræ: 525 kr.
 • Der er skønnet en timepris på 550 kr. inkl. moms for en håndværker
 • Alle priser stammer fra Molio Prisdata, der opdateres jævnligt og er hele byggebranchens de-facto-priser i forbindelse med nybyggeri, renovering, anlæg og drift.