Spørg Bolius

Hvor højt skal der være til loftet i en nyopført lejlighed?

Hej Bolius

Hvad er minimumshøjden i beboelsesrum i nybyggeri?

Venlig hilsen Stig A

Hej Stig A

Der er i det nu gældende bygningsreglement (BR18) ikke et fast mål, men krav til, at der skal være tilstrækkelig loftshøjde i forhold til rummets udformning og anvendelse. Hvis du er i tvivl, om lofthøjden i en konkret bygning, så kan du i kommunens byggesagsarkiv finde byggetilladelsen og de vedlagte tegninger, der vi vise, hvilken lofthøjde der er angivet i ansøgningen om byggetilladelsen.

De fleste byggesager er gemt i et Web-arkiv, hvor kan man få adgang via de enkelte kommuners hjemmesider.

Kravene til lofthøjde i det nu gældende Bygningsreglementet BR18 er:
"§205: Beboelsesrum og køkken skal have en loftshøjde, der sikrer, at der er dagslys i rummet, og at der er et volumen i rummet, der sikrer et naturligt luftskifte. Loftshøjden skal fastsættes i forhold til boligens rumdybder, rumstørrelser og vinduers placering."

Ved tvivl, vil det altid være den aktuelle kommunes vurdering af de konkrete forhold, der er afgørende.

I tidligere bygningsreglementer har der været beskrevet, at kravet generelt ansås som opfyldt, når lofthøjden i enfamiliehuse var mindst 230 cm, og for lejligheder i etageejendomme mindst 250 cm. Men nu, hvor man byggeteknisk har andre og flere muligheder, og derfor også bygger ejendomme, der opføres med beboelseslejligheder med fx dybere og smallere rum, eller rum med hele glasfacader, vil det, når der opføres etageejendomme, være en vurdering af det konkrete byggeri i forbindelse med kommunens byggesagsbehandling.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden