- Nullermænd kommer af sig selv. Alt andet skal man kæmpe for.

Citatet af journalist Anni Kjeldgaard er ikke helt forkert, for nullemænd kommer faktisk af sig selv.

Nullermænd består nemlig af det støv, der altid befinder sig i luften i din bolig, og som før eller siden vil falde ned på gulvet - og på dine hylder, bøger og møbler. Du kan ofte se støvpartiklerne 'danse' i luften, når solens stråler lyser ind i din bolig.

Sådan kan du komme af med dine nullermænd

  1. Støvsug lidt oftere under din seng - fx et par gange om måneden.
  2. Støvsug i det hele taget lidt oftere eller brug en mikrofibermoppe, hvis ikke du orker at støvsuge hver gang, du vil fjerne støv fra tæppeløse og glatte gulve. Støvsug gerne hver uge, hvis du har gulvtæppe.
  3. Luft ud 2-3 gange om dagen - fx 5-10 minutter om morgenen, når du står op, når du kommer hjem fra arbejde og lige før du går i seng. På den måde får du støv og fugt ud af indeluften.
  4. Tør støv af mindst en gang om ugen.
  5. Ryk sengen ud og støvsug grundigt et par gange om året - også for at se, om der evt. har samlet sig mug og skimmel.
  6. Sæt dine ledninger op på væggen. Det vil både reducere antallet af nullermænd og gøre din bolig mere rengøringsvenlig.
  7. Ryst puder, tæpper og dyner jævnligt - helst udendørs.

Støv samler sig om forhindringer på gulvet

Når de nedfaldne støvpartikler på gulvet udsættes for en luftstrøm - bevægelse - vil de samle sig som uldagtige nullermænd, når de støder på forhindringer som fx hår, hudceller, ekskrementer fra støvmider og tekstilfibre fra dyner og nattøj, hvilke især befinder sig omkring vores seng.

Også krummer og døde stankelben kan fungere som samlingspunkter for støv, så det bliver til nullermænd - der i øvrigt hedder 'hybelkaniner' på norsk.

Hvis dine nullemænd især samler sig under sengen, er det fordi, det er der er mindre bevægelse her og deres rejse stopper. Og så kan det også være fordi du kommer sjældnere med din støvsuger her.

Fugt i boligen giver flere nullermænd

Lufter du for sjældent ud, vil støvpartiklerne falde endnu hurtigere ned, fordi de bliver tungere, når de optager luftens fugt. Og der vil dermed dannes flere nullermænd.

Nullermænd 'danser' og vokser ved bevægelse

Nullermænd samler sig ikke kun under sengen, men også i hjørner, under spisestuebordet og omkring dine ledninger, hvis de ligger på gulvet. For nullermænd bevæger sig hen, hvor der ikke er bevægelse som fx mennesker, der går eller døre der åbnes og lukkes.

Når støvklumpen udsættes for luftstrøm, vil den 'danse' hen over gulvet og opsamle mere støv.

Hvad er støv?

Støv er en bred betegnelse for alle typer partikler af både organisk og uorganisk oprindelse, som er så små, at de kan holde sig svævende i luften i kortere eller længere tid.

Jo større overflade partiklerne har i forhold til deres vægt, desto længere kan de holde sig i luften, når de er blevet hvirvlet op fra fx gulvet.

Støvet, vi finder inde i vores bolig, består for det meste af døde, afstødte hudceller fra mennesker og dyr. Men alt afhængig af de aktiviteter, der finder sted i rummene, indeholder husstøv bl.a. også papirfibre, tøjfibre, byggematerialer, insektrester, pollenkorn og svampevækst.

I rum med almindelig aktivitet svinger mængden af støv fra 0,05 til 1,00 mg/m3. De største støvmængder finder man i rum med høj aktivitet og tobaksrygning, og støv begynder at blive sundhedsskadeligt ved mængder fra 3 til 5 mg/m3.

Støv findes også i naturen, hvor det stammer fra forvitring af bjergarter og menneskelig aktivitet, og i rummet findes tilmed kosmisk støv.

Kilde: Illustreret videnskab

Infografik: Hvad er en nullermand?