Der er mange penge at spare, hvis du vælger at købe en ejerlejlighed i stueplan frem for højere oppe, viser tal, som Videncentret Bolius har fået fra den uafhængige boligportal Boliga.

Tallene viser, at lejligheder i landets største byer bliver dyrere, jo flere trapper du skal op ad for at nå dem.

I København kan du fx spare 24,2 procent ved at købe i stuen frem for på 5. sal.

Hvorfor er det så billigt at købe en stuelejlighed?

Den lavere kvadratmeterpris på en stuelejlighed skyldes bl.a. købernes frygt for indbrud, da ca. halvdelen af alle indbrud i etageejendomme begås i stueetagen.

Det spiller desuden en rolle, at der i nogle stuelejligheder trænger meget lidt sollys ind, ligesom nogle ikke bryder sig om, at der kan være indkig fra gaden.

Hvad skal jeg være særligt opmærksom på, hvis jeg køber stuelejlighed?

4 mulige ulemper ved stuelejlighed

  • Alle i ejendommen skal forbi stuelejligheden op og ned ad trappen, hvilket kan give mere støj.
  • Mindre lys trænger ind i lejligheden.
  • Lave stuelejligheder har indkig fra gaden.
  • Større risiko for indbrud.

En stuelejlighed vil som regel være mere attraktiv, hvis den ligger højt, ligesom det også trækker interessen op, hvis der er direkte eller nem adgang til en gårdhave.

Mange børnefamilier vælger fx gerne en stuelejlighed, hvis der er adgang til en god gårdhave - særligt, hvis lejligheden samtidig er stor og velbeliggende.

Hvor svært er det at komme af med en stuelejlighed igen?

En stuelejlighed kan sagtens være attraktiv på markedet, men der skal være en rabat i forhold til de lejligheder, der ikke ligger i stueetagen. Rabatten vil typisk være større i et sløvt boligmarked.