Spørg Bolius

Hvordan er reglerne angående udsugning i køkkenet?

Hej,

Jeg er ved at sætte en gl. lejlighed i stand på 4. sal. I forbindelse med nedrivning er jeg stødt på tre aftræksrør (med gammel koks i) i væggen mellem køkken og bad. Disse rør bruges ikke til noget, da de ender blindt oppe på loftet og er lukket med hætter. Men hvordan er reglerne med udsugning i køkkenet? Min lejlighed er 53 m2, og jeg har tænkt mig at opsætte en emhætte med kulfilter over et el-komfur. Der er dermed ikke gas i køkkenet. Er det nok udsugning? Der er også et stort vinduesparti.

Jeg rører ikke ved de aftræksrør, der er til badeværelset. Hvis de ubrugte aftræksrør mellem køkken og bad skal bibeholdes (inde i væggen), må jeg så bøje dem og trække dem i noget plast?

Ser frem til af få jeres råd. Mette H.

Kære Mette H.

Hvis du alene udskifter elementerne i dit køkken, behøver du ikke at søge tilladelse hos kommunen. Men hvis du indretter et nyt køkken et andet sted i lejligheden, eller udvider dit køkken, så skal du anmelde arbejdet til kommunen.

Med hensyn til ventilation er det sådan, at ved udvidelse af køkkenet kan du beholde den eksisterende ventilation, der kan være en naturlig ventilationskanal uden ventilator. Du må ikke tilslutte en emhætte til denne kanal, da det vil medføre gener for andre lejligheder, men du kan opsætte din emhætte uden aftræk, men med kulfilter.

Hvis du flytter køkkenet  til et andet rum, skal du etablere ventilation med en emhætte, der enten har en indbygget ventilator eller tilsluttes en ventilator. Afkastet fra ventilatoren skal ske til det fri, uden andre bliver generet af det, fx op over bygningens tag eller ud gennem facaden.

Med hensyn til de aftræksrør, der går gennem flere etager, må du undersøge med ejerforeningen og kommunen, om det er muligt at nedlægge dem, hvis de ikke er i brug eller eventuelt ændre på dem.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden