Spørg om indretning

Denne artikel stammer fra brevkassen ”Spørg om indretning”, som Videncentret Bolius tidligere har haft.

Kære arkitekter

Vi har købt et typisk 1970'er hus, som vi er i gang med at istandsætte. Men vi har problemer med at finde en optimal indretning af stuen. Da der er mange vinduer, døre plus en brændeovn, er der ikke mange oplagte muligheder til møblerne.

Vi har 2 små børn, derfor vil vi gerne have plads til et spisebord på ca. 2 meter. Derudover ønsker vi en god siddeplads ved sofaen, både, når der kommer gæster, og når vi 4 skal sidde og hygge til en god film.

Vi er fuldstændig på bar bund, så enhver hjælp vil være værdsat. Vi er indstillet på, at vi skal have nogle andre møbler, der passer bedre til huset.

Med venlig hilsen

Christel og Tue

Kære Christel og Tue

Stuen er ikke stor, men dejlig lys og med god forbindelse til haven. Brændeovnen fylder uforholdsmæssigt meget og er i forslaget fjernet til fordel for en reol med opbevaringsplads.

Alternativt kan den udskiftes med en ny og mindre model, der udnytter brændet bedre.

Pas på med for mange, tunge møbler

Der er umiddelbart ingen grund til at udskifte alle møbler. Begynd med at flytte rundt på dem, I har, og supplér med en stor reol og nogle små, lette borde eller taburetter. Det kan både være sofaborde, til når I har gæster, og børnetaburetter, til når der er mange børn. En taburet kan også bruges som fodskammel, når man er alene og slapper af i sofaen.

Et rum kan let blive overfyldt og forekomme rodet, når det skal opfylde flere funktioner. Derfor er det vigtigt, at der ikke er mange tunge møbler, og at man møblerer efter, hvordan rummet bruges. På den måde kan man få meget ud af selv små rum.

Vend bord og sofa

I kan vende bordet ved spisepladsen, anskaffe nogle lette spisebordsstole, lade stolene stå med ryggen mod stuen og på den måde definere spisepladsen.

Hvis I vender hjørnesofaen, får I udsigt til haven. Sofaen vil samtidig tydeliggøre opdelingen mellem spisepladsen og ganglinjen og dermed skabe et hyggeligt, uforstyrret område.

Legeområde og arbejdsplads til voksne

Legeområder til børnene kan defineres med et tæppe og børnemøbler. Få et fjernsyn på stativ, der kan flyttes rundt, så børnene kan se tv, mens de voksne foretager sig noget andet.

Det kan være en idé at indrette en arbejdsplads "kun for voksne" - fx en fast bordplade med 2 stole, hvor I vil få ryggen til andre aktiviteter og lade det være "de voksnes bord". Derimod kan lektiearbejde og andre fælles aktiviteter foregå ved spisebordet

En reolvæg med plads til det, som man bruger i hverdagen - fx kasser til legetøj, bøger og andet - kan både give rummet personlighed og bidrage til god akustik.

Få lidt farver ind med puder og tæpper, der nemt kan skiftes ud. Vær også opmærksom på, hvor meget belysningen betyder for stemningen i rummet. Både almen belysning, et godt arbejdslys og lys, der sætter spot på bestemte ting eller områder, der kan fange blikket.

Med venlig hilsen
Tine Nielsen, fagekspert i Videncentret Bolius