Laminat er ikke en 100 procent lukket overflade, og derfor skal du sørge for at vaske det væk med det samme, hvis du spilder fx kaffe, rødbede eller karry på dit sofa-, spise-, eller køkkenbord med laminatbordplade. Ellers kan det trænge ned i bordpladen og lave en mere genstridig plet.

Er pletten allerede opstået, bør du i første omgang følge bordpladeproducentens vejledning. Kender du ikke producenten, kan du forsøge at fjerne pletten som beskrevet nedenfor.

Test først pletfjerningsblandingen på et ikke synligt sted på bordpladen for at tjekke, om blandingen kan anvendes uden at skade bordet. Et ikke synligt sted kan fx være på undersiden af laminatbordpladen, gerne ind mod væggen, hvis bordet står op ad en.

Sådan fjerner du en plet med opvaskemiddel eller klorin

  1. Du kan prøve at fjerne pletten med koncentreret surt opvaskemiddel med en pH på 4, som du lader sidde på pletten natten over og derefter renser af med en klud.
  2. Hvis opvaskemiddel ikke får pletten væk, kan du i stedet lave en blanding af lige dele vand og klorin. Brug kun klorin på hvide bordplader, da klor virker blegende og derfor kan misfarve et farvet bord.
  3. Vask pletten med klorinblandingen. Brug den bløde side af en svamp. Husk at bruge handsker for at beskytte fingre og hænder, og luft ud imens.
  4. Vask grundigt efter med en klud med rent, lunkent vand. Det er vigtigt, at blandingen vaskes helt af, da klorin er skadeligt ved indtagelse.

OBS: Bland aldrig klorin med andre rengøringsmidler, da det kan udvikle sundhedsskadelige dampe.

Sådan gør du, hvis pletten stadig ikke vil give sig

Er der forsat pletter på bordet, kan du i stedet prøve denne behandling:

  1. Påfør acetone på en svamp. Husk at bruge handsker for at beskytte fingre og hænder.
  2. Rens bordet med den bløde side af svampen.
  3. Vask grundigt efter med en klud med rent, lunkent vand. Det er vigtigt, da bordpladen ellers risikerer at blive misfarvet af acetonen.

Du kan også bruge acetone til at rengøre farvede laminatbordplader.

Luft ud og beskyt bordpladen, når du fjerner pletter

  • Luft altid grundigt ud imens og efter du har brugt klorin eller acetone. Det er vigtigt, da stofferne afdamper til luften og kan være sundhedsskadelige ved indånding.
  • Beskyt bordpladens for- og bagkanter mod klorin og acetone, hvis de er af træ.
  • Hvis laminatbordpladen er samlet af flere plader, skal du holde samlingerne fri for vand, da de kan bule op, hvis der står vand i dem over længere tid.