Spørg Bolius

Misfarvning vandskade - hvordan får vi køkkenbord af træ pænt igen?

Hej Bolius

Hvad fjerner bedst misfarvning af træ ved en køkkenvask (oxalsyre eller Brintoverilte synes anbefalet flere steder på nettet)

mvh Poul A

Hej Poul A

Hvordan man fjerner misfarvninger eller pletter, afhænger først og fremmest af hvilken overfladebehandling bordpladen har fået. Dernæst er det også forskelligt alt efter hvad misfarvningerne skyldes. Er det fugt, fedt/olie, kuglepen/tusch osv.

Et par metoder der fjerner mange pletter, er enten at bruge en hårdt opvredet klud med lunkent vand med en smule mildt rengøringsmiddel eller at slibe ned og overfladebehandle på ny. Oxalsyre eller brintoverilte kan anvendes på de fleste ubehandlede træoverflader.

Med informationen at det er en misfarvning ved køkkenvasken, vurderer jeg at det skyldes fugt. Jeg vil dog også vurdere at bordpladen er enten olieret eller lakeret, da en ubehandlet bordplade vil være meget udsat for fugt og snavs. En umiddelbar vurdering at den rette behandling vil derfor være at du sliber ned og behandler på ny. For den bedste løsning, vil jeg anbefale at du, hvis muligt, demonterer køkkenvasken, så hele træpladen kan få en ny overfladebehandling.

Læs mere her om hvordan pletter kan fjernes på forskellige overfladebehandlinger: Når skaden er sket

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden