Selvom muldvarpens gravearbejde er godt for jordkvaliteten, kan dens op til 200 meter lange gange hurtigt få en flot græsplæne til at ligne en forsømt eng. Derfor vil mange gerne komme en muldvarp i haven til livs. Én muldvarps territorie er mellem 300 m2 til over 3.000 m2 alt efter jordtype og frugtbarhed.

Det er tilladt at bekæmpe muldvarpe i egen have, men det er noget nær umuligt at udrydde muldvarpe. Selvom om du får bugt med en muldvarp, forbliver dens gangsystem intakt, og gangene vil sandsynligvis blive overtaget af en ny muldvarp.

Hvis du kan leve med muldvarpe i din have, kan du fjerne muldvarpeskuddene og så nyt græs i hullerne hurtigst muligt derefter. Hvis jorden ligger bar, vil ukrudt hurtigt indtage jorden.

Det bedste tidspunkt at bekæmpe muldvarpen på er i maj og juni, inden muldvarpene får unger, og igen i oktober og november. I august og september begynder årets kuld af muldvarpeunger at lede efter egen bolig. Nogle overlever ikke boligjagten, og når efteråret er på sit højeste er der mere ro på bestanden, og bekæmpelsen bliver mere effektiv.

Hvordan bekæmper du muldvarpe?

Der er en lang række af mere eller mindre effektive husråd, men det bedste og billigste middel mod muldvarpe er en muldvarpesaks, som graves ned i muldvarpens gang. Du kan købe muldvarpesaksen i byggemarkeder, havecentre og hos nogle isenkræmmere. Følg brugsanvisningen og vær forberedt på, at du måske skal øve dig nogle gange.

Bekæmpelse af muldvarpe med gift må kun udføres af professionelle. Det gøres med nogle små perler, som, når de går i forbindelse med jordens fugtighed, udvikler en temmelig giftig gas. Derfor skal det lægges langt fra beboelse og husdyr.

Ulovligt at bekæmpe muldvarpe med kulilte og kuldioxid

Udstødningsgas har været et udbredt alternativ til bekæmpelse af muldvarpe. Kulilte og kuldioxid i udstødningsgassen kan slå muldvarpe ihjel, men bekæmpelsesmetoden er ikke godkendt. Hvis metoden benyttes er det en overtrædelse af kemikalieloven.

Kan hvidløg skræmme muldvarpe væk?

Et gammelt råd siger, at hvidløg kan holde muldvarpe på afstand. Men det hjælper ikke at stikke hvidløg ned i muldvarpeskud eller lægge hvidløg i muldvarpens gange, hvis du vil af med muldvarpe i din have. For selv om muldvarpe ikke kan lide lugten af hvidløg, får det dem ikke til at flytte langt væk.

Hvis en muldvarp ikke bryder sig om en bestemt lugt i sit gangsystem, graver den et nyt gangsystem og lukker af til det gamle med den ubehagelige lugt. Så i stedet for at slippe af med muldvarpen, kommer der en masse nye skud i din have, da muldvarpen ofte laver det nye gangsystem tæt op ad det gamle.

Kan en flaske i jorden få en muldvarp til at flytte?

Et andet råd siger, at du kan skræmme en muldvarp ud af haven ved at grave en flaske ned i muldvarpeskuddet. Meningen med at sætte flasker ned i jorden er, at flasken vil tude i vinden, og den lyd skulle få muldvarpen til at flytte.

Men det passer ikke. Der er allerede en del lyde i jorden på grund af den aktivitet, der er i omgivelserne, så muldvarpe vænner sig derfor til diverse lyde og bliver boende.