Spørg Bolius

Hvordan opbygges indkørsel - så underlag er stabilt og kan holde til kørsel med bil?

Hej Bolius

Må man godt kun bruge stabilgrus til at lave en bundsikring til en indkørsel og stadig lægge ca 30 cm stabilgrus?

Mvh.sonny

Hej Sonny

På privat grund er der ikke nogen deciderede regler for opbygningen af en indkørsel, men der findes normer og anbefalinger, der bygger på mange års erfaring inde for anlægsgartnerfaget, og som vi anbefaler at følge for at sikre en fast og holdbar belægning. Hvor meget hvert lag skal bestå af, kommer meget an på belastningen samt jordbundsforhold.

De enkelte lag i opbygningen til en belægning har forskellige funktioner, og er derfor også beskrevet med forskellige materialer med hver deres særlige egenskaber.

Bundsikringslaget er det nederste lag og skal sikre, at belægningen ikke skrider eller sætter sig ved fugt og frostpåvirkning fra de underliggende jordlag, derfor bør bundsikringslaget være af et mere porøst materiale end det klassiske stabilgrus. Bundsikringsgrus er ikke dyrere end stabilgrus, faktisk er det ofte lidt billigere, så der kan også være penge at spare ved at bygge med det rette materiale. Men grundet sin porøse egenskaber er bundsikringsgrus ikke stærk nok til, at det kan bruges som bærelag, her bør du anvende stabilgrus.

Bundsikringsgrus lægges normalt i et lag på minimum 15 cm efter komprimering. På meget sandet jord med godt dræn kan bundsikringen undlades, da jorden er mere frostsikker end en leret jord. På meget leret jord, kan det anbefales at lægge et tykkere lag bundsikring.

Oven på bundsikringen kan du så nøjes med et lag stabilgrus på ca. 12 cm komprimeret.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden