Spørg Bolius

Indkørsel med granitskærver - hvordan?

Hej Bolius. Jeg skal igang med at etablere en indkørsel som skal bestå af granitskærver. I denne forbindelse påtænker jeg at grave ca 30 cm jord af, hvor jeg så skal have plads til bundsikringslag og bærelag. Hvad er forskellen på disse lag? Bærelag er som regel stabilgrus, og kan man bare lægge 30 cm af dette og så droppe bundsikringslag? Manden der skal levere materialerne foreslår endvidere at andvende asfaltgranulat i stedet for stabiltgrus, da han mener det er mindst ligeså anvendeligt til dette formål og endda billigere. Har han ret i det? Ydermere tænker jeg at etablere en tekstildug mellem skærver og underlag for at undgå at materiale og skærver bliver blandet sammen ved evt rivning osv. Er det en god ide eller er det mere hensigtsmæssigt at lægge stenmel ovenpå grus/granulat for at undgå denne sammenblanding? Er godt klar over at den ikke forhindrer ukrudt, da det kommer oppefra og ikke nedefra-:).

På forhånd tak

Hej Johnny T.

Normalt regner man med, at en 30 cm.tyk belægning til let færdsel ( mindre biler) og trafik er tilstrækkelig. Er der tungere færdsel skal man regne med en belægning på ca. 50 cm. F.ex. nederst 25 cm. bundsikringsgrus + 20 cm. mek.stab. grus + 5cm. skærver.

I den tynde belægning kan man nøjes med 25 cm. mek.stab.grus. Gruslaget komprimeres godt i tynde lag, inden der udlægges  5 cm. skærver.

Det er altid en god ide og en fordel at udlægge et lag Fibertex ovenpå stabilgrus.

Dette lag Fibertex forhindrer at stabilgrus og skærver blandes.

Som en yderligere fordel med Fibertex opnås det, at det er lettere at fjerne nyetableret frøukrudt. Det vokser ikke igennem Fibertex og rødderne sidder ikke så fast og kan dermed løftes let op og derved fjernes ukrudtsplanterne helt.

Hvis det er billigere at anvende asfaltgranulat, så kan det godt anbefales at udlægge d

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • John Henriksen, landskabsarkitekt

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden