Spørg Bolius

Hvordan planter jeg vild blomstereng/grøftekant i haven?

Hej

Jeg vil gerne skabe en vild grøftekant på en skråning hvor græsset aldrig bliver slået. Har selv tænkt at lupin, vild gulerod og valmuer kunne være blomster der kunne vokse og trives der. Hvad kan ellers være oplagt at så? Gerne noget som giver løbende blomstring fra forår og ind i efteråret.

Nuancerne skal helst være blå/lilla/lyserød/hvid.

På forhånd tak for hjælpen

Kære Stine G.

Jeg har prøvet mange gange at skabe en blomstereng eller grøftekant med vilde blomster. Det er enormt svært, fordi de pågældende planter som stortrives i den fri natur netop har tilpasset sig de jordbundsforhold som er gældende på det pågældende sted.
Jeg vil anbefale at du studerer de grøftekanter som du har forelsket dig i nærmere og se hvilke blomster der gror på det pågældende sted. Du kan evt. plukke nogle modne frøstande med frø og så prøve at så dem hjemme i din have.
 
Du må også være klar over at de vilde blomster normalt kun har en hoved blomstring. Men en plante som lupin vil normalt altid blomstre igen hen på eftersommeren hvis den bliver klippet ned nu lige efter blomstringen.
 
Du nævner: lupin,vild gulerod, valmuer alle er velegnede. Jeg har selv prøvet med tjærenellike, dagpragtstjerne og trevlerod alle er lyserøde. Marguritter og aftenpragtstjerne er hvide. Kornblomster er blå. Storkenæb findes i røde og lyserøde farver.
Hvis jorden er for fugtig og stiv kan man forbedre den med et nedfræset 10 cm. gruslag.
 
Det vigtigste er at studere de vilde planter på deres naturlige voksesteder og at etablere et bed med vilde blomster kan godt være et mangeårigt projekt.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • John Henriksen, landskabsarkitekt

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden