Spørg Bolius

Hvordan tætner vi omkring indbygningsspots - så vi undgår træk?

Hej Bolius

Vi er flyttet ind i et hus fra 1998. Det trækker koldt ind gennem indbygningsspots installeret i lofterne, hvilket gør huset koldt. Ved nogle spots mærker vi vindstød i blæsevejr. Vi kan se, at dampspærren er brudt i spot-hullerne og der ikke er andre former for tætning. Spots sidder i både træ- og gipslofter.
1) Det fremgår ikke af tilstands- eller elrapporten. Er der derfor tale om en ejerskifteforsikringssag at få det udbedret?
2) Spot-hullerne kan ikke tilgås oppefra uden at skulle gennem taget (betonsten og undertags-dug).
Kan det udbedres nedefra?
3) Som alternativ til udbedring og tætning har vi set på cylinderformede spots samt tætningsringe til dampspærren. Dog varierer lofttykkelsen (se billede) i hullerne og derfor duer denne løsning ikke. Hvilke alternative løsninger kan lade sig gøre nedefra?
4) Når vi mærker vindstød, ligger problemet så andetsteds?
Bør vi se på vindspærren (igen, så skal vi igennem taget)? 
Vh, Ida og Peter
 

Hej Peter og Ida.
 
Der kan tilsluttes en såkaldt safeboks over hvert enkelt spot, hvor dampspærre kan tilsluttes i tæt forbindelse.
Det vil dog kræve store huller i loftet (nu da I ikke kan komme til i loftrum), og dermed et ekstra lag loft under det eksisterende for at lukke hullerne igen.
I kan altid tage fat i jeres forsikring for at få afklaret om I er dækket af denne type skade/mangel.
Når I mærker vindstød, er det fordi der er (eller bør være) ventilation af tagkonstruktionen og tagrummet. Når der er huller i dampspærren, ville denne vind kunne mærkes på den anden side af konstruktionen.
N.B - Vær opmærksom på, eller undersøg om der trænger fugtig varm luft op i tagkonstruktionen gennem den hullede dampspærre. Dette kan medføre kondens og fugtrelaterede skader i loft eller tag.  

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden