Spørg Bolius

Hvordan udnytter vi bedst håndværkerfradraget?

Jeg synes, jeg har læst, at man kan få fradrag for maling af vinduer og yderdøre. For at være helt sikker, tjekkede jeg skat.dk, men kunne ikke finde det her. Hvor kan jeg så finde det?

Jeg skal til at have malet mine vinduer, og er jo altid løbende i gang med både udvendig og indvendig vedligeholdelse af huset. Så her, hvor vi er kommet lidt op i årene, har vi (min kone) besluttet, at vi fremover gerne vil have håndværker til at udføre noget af det arbejde – og gerne hvis der er mulighed for, at der kan opnås håndværkerfradrag. På hvilken type arbejde får vi mest muligt ud af fradraget?

Hilsen
Karl T

Hej Karl T

Det er rigtigt, at boligjobordningen – heller håndværkerfradraget, som det kaldes i folkemunde – gør det muligt at få fradrag for udgiften til betaling af arbejdsløn for nogle vedligeholdelsesopgaver på huset. Det er en god mulighed for at spare på det tunge arbejde, når man når lidt op i alderen og stadig gerne vil holde både hus og have godt vedlige.

For at svare på dit konkrete spørgsmål, så har I netop mulighed for at få fradrag for udgiften til arbejdslønnen i forbindelse med udvendig maling af vinduer og døre. Generelt giver ordningen mulighed for udvendigt malerarbejde som vinduesrammer og døre, mens der fx ikke kan opnås fradrag ved maling af tag, udhæng, vindskeder og sternbrædder. Ligeledes giver indvendigt malerarbejde ikke fradrag.

For at få håndværkerfradrag er der forskellige betingelser, der skal være opfyldt. Blandt andet at alt skal være betalt digitalt. Det kan du læse mere om og se listen af opgaver, der giver fradrag, her.

Her giver boligjobordningen mest værdi 

Det er en god ide at vælge at få udført malerarbejde, fordi der her ikke er den store udgift til materialer. Du betaler netop for den tid, det tager for maleren at udføre, altså udgiften til arbejdslønnen – og det er det, der kan give fradrag.

Derudover forlænger maling af vinduerne levetiden, og hvis du hidtil har vedligeholdt de gode, gamle trævinduer af kvalitetstræ, så kan de ofte holde meget længere, end hvis du får udskiftet vinduerne til nye.

Du kan også få fradrag for udskiftning af vinduer, ruder og yderdøre, men her vil en stor en del af den samlede udgift være betaling for materialer, og det vil derfor ikke være særligt stort fradrag at få. 

Du kan på håndværksydelser, som ordningen har godkendt, i 2020 få et fradrag på 12.500 kr. pr. person pr. år.

Få fradrag for rengøring eller snerydning

Foruden fradraget på håndværksydelser, kan både du og din kone, uanset om I bliver boende i huset eller flytter til en ejer-, andels- eller leje lejlighed, få fradrag for serviceydelser på 6.200 kr. pr. person pr. år i 2020. 

Det kan fx bruges til almindeligt havearbejde som græsslåning, klipning af hæk, beskæring, fliserens og snerydning eller indvendige opgaver som rengøring, vask af tæpper, gardiner eller vinduespudsning.  

Det giver altså mulighed for – med fradrag – at kunne få andre til at udføre nogle opgaver i hus og have. Så kan du spare dig selv og kroppen for noget af det tunge og kedelige, men nødvendige, hus og havearbejde. Derved får du tid til at koncentrere dig om de opgaver, du nyder at udføre – fx passe og pusle om sine staudebede og urtehave.

Benyt fradragsordningen med fornuft

Min opfordring er, at du ikke ser fradragsmuligheden som en enten eller-løsning. Der er helt sikkert opgaver, du og din kone stadig gerne vil udføre på jeres egen måde. Enten fordi det giver jer en tilfredsstillelse, andre ikke kan udføre det så godt som jer, eller I er ekstra påpasselige med fx et arvestykke. 

Og det er godt at spare sig selv for nogle af det meget tunge eller farlige opgaver – som fx arbejde, hvor man står på en stige i mange meters højde – når man er kommet i den tredje alder. Men det er en balance for den enkelte, for man skal også passe på ikke at blive for magelig og huske at blive ved med at holde sig i gang. Så kan I selv vurdere, om I vil bruge kræfterne på fx sport og gåture eller husarbejde. 

God fornøjelse!
 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden