Det kan være svært at holde fremmede katte ude fra din bolig, hvis der for eksempel er installeret en kattelem i døren.

Men en ny form for kattelem gør det muligt kun at give din egen kat adgang via kattelemmen. En sådan kattelem koster nemlig fra 700 kr. og opefter. Hvordan virker kattelemmen, der kan holde fremmede katte ude?

Kattelemmen er styret via en chip, som katten får skudt ind i nakken hos dyrlægen. Du skal derfor regne med, at omkostningerne til dyrlægen kommer oveni anskaffelsesprisen. Chippen er en lille stav på størrelse med en blyantsspids. Chippen har en unik kode, som skal tastes ind i kattelems-enheden. Når katten næste gang nærmer sig kattelemmen, åbner den sig automatisk.

På nyere modeller skal koden ikke engang tastes ind. Her bliver kattens chip registreret, første gang katten går igennem lemmen, som fremover vil huske katten og give den adgang.

Alternativt findes modeller, hvor chippen blot skal indsættes i kattens halsbånd. De forskellige chipsystemer kan lagre mange forskellige chips, og de kan derfor også bruges, hvis du har flere katte. En chipstyret kattelem kræver ingen fast strømforsyning, men kører i stedet på et batteri, som skal skiftes med jævne mellemrum.

Hvordan virker andre former for kattelemme?

Kattelemme fås i mange udformninger og prislejer og med forskellige funktioner. Bl.a. kan du købe en kattelem med infrarød sender. Med disse modeller skal katten have et halsbånd på med senderen i - og så er det kun din kat, der kan komme ind af kattelemmen.

Ulempen her er, at din kat skal gå med halsbånd, for at kattelemmen vil åbne for den. Og her er der altid en risiko for, at halsbåndet falder af under leg, eller hvis katten for eksempel hænger fast i en gren.

En kattelem med magnet-åbning virker på samme måde. Løsningen kan anskaffes for et par hundrede kr., og i stedet for en chip er det blot en magnet, der sidder i kattens halsbånd. Ulempen er, at naboernes katte stadig kan få adgang til dit hus, hvis de også har magnetsystemet installeret.

Der er også kattelemme, der enten kan lukkes udefra eller indefra. Men her kan din egen kat ikke gå ud og ind, når den vil.

Kan du slippe for fremmede katte, uden at det koster en del penge?

Endelig er der den gode gamle metode, hvor du bruger haveslangen til at jage fremmede katte væk fra din matrikel. Metoden er pålidelig og næsten gratis.

Grib haveslangen og giv kattene et ordenligt brusebad, når de nærmer sig dit hus.

Har kattede først fået et voldsomt bad 3-4 gange, holder de formentlig op med at komme hos dig. Metoden kræver dog, at du er vågen, når du og din kat får besøg af de fremmede katte.