Hvordan holder du katten væk fra haven?

Langt de fleste katte er bange for vand. Derfor er det ofte effektivt at sprøjte efter en kat med fx vandslangen eller en vandpistol, når du ser katten på din grund. Katten kan blive så forskrækket, at den undlader at besøge din have en anden gang.

Lov om mark- og vejfred

Vidste du, at der i 'Lov om mark- og vejfred' står, at "enhver er pligtig til på alle årets tider at holde sine husdyr på sit eget", hvor husdyr er fællesbetegnelsen for dyr, der er opdrættet i fangenskab.

Hvad enten det drejer sig om en hund, kat eller kanin, er det altså ejerens pligt at sørge for, at dyrene ikke strejfer på andres grund. Noget andet er dog, hvad der sker i praksis.

Du kan også prøve at hamre to grydelåg hårdt sammen i nærheden af katten. Det kan give den et effektfuldt chok, så den fortrækker og ikke ønsker at komme tilbage.

Hvordan holder du katte væk fra blomsterbedet?

Du kan bruge en række ting, der lugter stærkt, til at gøre blomsterbedet eller andre steder i din have uinteressant for katte, da mange katte ikke bryder sig om stærke lugte. Fælles for rådene er dog, at de kan virke på nogle katte, men ikke på andre.

Prøv følgende:

  1. Strø indholdet af brugte teposer omkring bedet. Dufte af fx citrus, pebermynte og eukalyptus kan også afskrække katten.
  2. Vand omkring bedet med et afkog af rosmarin og timian.
  3. Strø Kakao-Flis - et jordforbedringsprodukt, der består af lette, sprøde skaller fra kakaobønner – eller kaffegrums i havens bede. Mange katte bryder sig ikke om lugten af kaffe.
  4. Dryp hjortetaksolie (bentjære) på steder, hvor du vil holde katten væk. Hjortetaksolie anvendes bl.a. i landbruget til at holde fluer og insekter væk fra heste. Vær dog opmærksom på, at det også virker afskrækkende på bl.a. hunde og i øvrigt lugter meget stærkt, og effekten forsvinder, når det har regnet et par gange.

Hvordan holder du katte væk fra sandkassen?

En sandkasse er lige som blomsterbedet et yndet sted for katte at besørge. Den helt simple måde at undgå det på er at dække sandkassen til med låg eller net, når den ikke er i brug. Du kan også bruge nogle af de ovenstående tips.

Hvordan holder du katte væk fra havemøblernes hynder? 

Mange katte kan godt lide at lægge sig på hynder på havemøbler. Hvis du vil undgå det, kan du lægge stanniol på dine hynder, når du ikke bruger dem, i en periode. Mange katte kan ikke lide den knitrende lyd og søger et andet sted hen.

Hvordan beskytter du fuglehus og fiskedam mod katte?

Det er svært at holde katte væk fra foderbræt, fuglehuse og fiskedam. Men prøv at placere fuglehuse og foderbræt så højt, at katten ikke kan nå derop og. Eller placer dem steder, hvor det er svært for katten at klatre op. Hæng fx fuglehuset højt op på et skur, men langt nok væk fra taget, så katten ikke kan nå fuglene den vej, i stedet for at hænge det op på et træ, hvor katten normalt har let ved at klatre op ad stammen.

Prøv de samme metoder som ved blomsterbedet, hvis du vil holde katte væk fra din fiskedam. Ellers sørg for, at jorden omkring dammen er våd og sumpet. De færreste katte kan lide at gå og stå på en smattet jordbund.

Kan du holde katten væk fra bilens motorhjelm?

En varm motorhjelm på bilen er et yndet hvilested for katte, der ofte efterlader poteaftryk på motorhjelmen.

Du kan prøve nogle af de samme råd som til haven, fx at sprøjte vand på den uønskede kat, hvis du vil holde katten væk fra bilen. Ellers kan du beskytte din bil ved at dække køleren til med et kraftigt tæppe eller et stykke plastik.

Jag aldrig katten ned af bilen. En skræmt kat sætter kløerne i, og det kan give ridser i lakken.

Hvad kan naboen gøre for at få katten til at besørge i egen have?

Katten bruger blomsterbed eller sandkasse som kattebakke. Derfor kan din nabo sørge for altid at have et friskgravet jordstykke i haven, evt. med lidt kattegrus blandet i jorden. Det mindsker risikoen for, at katten strejfer omkring og besørger andre steder.